Mate to napój o właściwościach pobudzających przygotowywany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jego picie jest nieodłączną częścią kultury Ameryki Południowej. Obecnie jest znany na całym świecie pod nazwą Mate lub Yerba Mate. Ale w XVII wieku napój ten był również spożywany przez hiszpańskich kolonistów, pod nazwą herbaty jezuitów, ponieważ byli aktywnie zaangażowani w jego produkcję. Dla uzyskania herbaty paragwajskiej z ostrokrzewu paragwajskiego, wykorzystywane są młode pędy rośliny, które suszy się i miele na proszek składający się z różnych frakcji. Yerba Mate jest bogata w witaminy i pierwiastki śladowe. Najważniejszym składnikiem aktywnym jest mateina (podobna do teiny i kofeiny), która jest środkiem pobudzającym zarówno aktywność fizyczną i psychiczną o łagodnym działaniu.
Co to za roślina – ostrokrzew paragwajski?
Ostrokrzew paragwajski ma twarde, skórzaste liście, które są wykorzystywane do celów leczniczych i do przygotowywania napoju Yerba Mate. W wieku dorosłym liście są grube, twarde i błyszczące (jak woskowane). Drzewo Mate kwitnie od października do grudnia. Kwiaty pojawiają się w pęczkach w miejscu, w którym liść jest przymocowany do gałęzi lub między małymi gałęziami. Owoc, mała jagoda, dojrzewa między styczniem a marcem. Każdy owoc zawiera od 4 do 8 nasion. Te żółte nasiona składają się głównie z błon (do 80%), a tylko niewielką część (20%) zajmuje endoderma i korzeń zarodkowy.
Co to jest Yerba Mate?
Yerba Mate to napój, który ma własną kulturę przygotowania. W specjalny sposób pije się tę herbatę, wielokrotnie zalewając suszone liście dużą ilością wody i pijąc powstały Wodny ekstrakt przez rurkę. Naukowo ta metoda nazywa się Perkolacją i zakłada następującą sekwencję działań. Do tykwy należy wsypać yerba mate do 3/4 jej objętości, przykryć pokrywką lub dłonią i wstrząsnąć kilka razy. Przechylić naczynie poziomo, aby susz przesypał się na bok, dociskając listki do ścianek tykwy. Następnie w puste miejsce należy włożyć Bombillę (specjalna łyżeczka zawierająca filtr w dolnej części oraz rurki, której zadaniem jest schładzanie napoju).
Kolejny krok to zatkanie jej kciukiem i zalanie yerba wodą o temperaturze pokojowej. Po 3 minutach woda zostanie wchłonięta przez liście, po czym trzeba wlać niewielką ilość gorącej (60-80°C) wody. Trzeba pozwolić liściom na dnie naczynia wchłonąć wilgoć wokół otworów bombilli przez 1-2 minuty. Stopniowo dodawać więcej wody, napełniając naczynie do poziomu liści, ale nie zakrywając ich. Powstały Wodny ekstrakt, wypić od razu do końca, po kilku minutach można zalać ponownie powtarzając w sumie do 8 razy lub więcej.Tak, więc 75% użytecznych substancji jest równomiernie pobieranych z liści yerba.
Korzyści z picia napoju Yerba Mate
Wyjątkowość Yerba Mate, jako rośliny polega na tym, że w przeciwieństwie do innych gatunków, których chlorofil nie jest wchłaniany przez ludzki organizm, chlorofil Yerba Mate jest w pełni wchłaniany. Oznacza to, że kiedy spożywa się Mate, organizm otrzymuje ogromny ładunek energii (nawiasem mówiąc, Yerba Mate jest najbardziej odżywczą rośliną na świecie), krew jest wzbogacona w tlen i Składniki odżywcze, a liczne mechanizmy ochronne organizmu są stymulowane.
Współcześni naukowcy, po przeprowadzeniu kompleksowych badań tej niezwykłej rośliny, doszli do jednego wniosku, cechy Yerba Mate są wyjątkowe, nie ma analogii do tego. Mate zawiera prawie Wszystkie witaminy niezbędne do normalnego życia człowieka: są to A, B1, B2, niacyna (B3), B5, kompleks C i E, a także przydatne minerały: wapń i cynk, mangan i żelazo, selen, potas, magnez, fosfor, fluor i jod. Ponadto roślina zapewnia podtrzymujące życie Składniki odżywcze: karoten, kwasy tłuszczowe, chlorofil, flawanole, polifenole, inozytol, przeciwutleniacze, garbniki, kwas pantotenowy i najszerszy kompleks aminokwasowy. Można śmiało powiedzieć, że Yerba Mate utrzymuje ludzki organizm na poziomie komórkowym tzn. zmniejsza poziom niedotlenienia, ma ogólny efekt wzmacniający, zwiększa odporność, oraz stymuluje aktywność mięśnia sercowego, wzbogacając go o potas.