Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Sok z kiszonej kapusty lub ogórków

Zarówno na marketowych półkach, jak i w sklepach ze zdrową żywnością królują prozdrowotne specjały i superfoods rodem z dalekich krajów. Spośród egzotycznych nasion i importowanych owoców nieśmiało wychylają się butelki soku z kiszonej kapusty. To nasz rodzimy produkt o wielkich walorach, poza tym tani i sprawdzony. Wielbiciele kiszonek z chęcią korzystają z jego dobrodziejstw.

Cenny sok pozostały z kiszenia

O prozdrowotnych właściwościach kiszonek nie trzeba chyba przekonywać nikogo. W Polsce od zawsze kisi się nie tylko tradycyjną kapustę i ogórki czy buraki, ale też inne warzywa, jak marchew, cukinię, kalafior, paprykę, rzodkiewkę i pomidory.

Coraz więcej zwolenników mają też kiszone owoce. Jedzenie kiszonek wpływa korzystnie przede wszystkim na pracę i funkcje jelit, buduje odporność i znakomicie oczyszcza organizm z toksyn. Kiszonki mają więcej minerałów i witamin niż świeże czy w inny sposób przetworzone warzywa i owoce. Dobrym źródłem tych i innych cennych składników jest też zalewa, która zostaje nam po kiszonkach.

Sok z kiszonej kapusty czy sok z ogórków możemy nawet kupić w sklepach w formie butelkowanej lub w kartonikach. To znak, że nie jest on jedynie niepotrzebną pozostałością po przetworach, którą można bezceremonialnie wylać do zlewu.

Właściwości soku z kiszonej kapusty

Producenci proponują i sprzedają soki po kiszeniu różnych surowców. Dużą popularnością cieszy się sok z kiszonych buraków, po który chętnie sięga się podczas gotowania. Nabyć możemy również soki z kiszonej marchwi, pietruszki czy selera. Najbardziej rozchwytywane pozostają jednak soki z kiszonej kapusty i kiszonych ogórków.
Oczywiście każdy sok tego rodzaju możemy uzyskać samodzielnie kisząc warzywa i owoce. Gotowe produkty mamy jednak dostępne od ręki.

Sok z kiszonej kapusty dodaje energii, wzmacnia ciało i odkwasza organizm. Jest bardzo dobrym, nisko przetworzonym i naturalnym remedium na choroby cywilizacyjne. Pomaga uporać się ze zbyt wysokim poziomem cukru we krwi, obniża poziom cholesterolu, wzmacnia serce i uszczelnia naczynia krwionośne, oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia odchudzanie.

Jest źródłem naturalnych probiotyków i kwasu mlekowego, odpowiadających za sprawną pracę jelit i silną odporność. Zawiera takie minerały, jak potas, wapń, żelazo, miedź, cynk, sód, fosfor i magnez, a także witaminę C, witaminy A i E, witaminy z grupy B, witaminę K i PP. W jego składzie znajduje się również cenny błonnik.

Sok z kiszonej kapusty przyspiesza metabolizm i usprawnia pracę układu pokarmowego, a poprzez to łagodzi jego zaburzenia, objawiające się np. zaparciami. Wpływa też korzystnie na poziom elektrolitów, a wielu poleca go nawet jako napój wspomagający organizm po zatruciu alkoholowym. Na kaca pomaga w szczególności sok z kiszonych buraków, który dodatkowo znakomicie oczyszcza wątrobę i wspiera jej pracę.

Ponadto soki z kiszonek mają działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dobroczynnie wpływają na kondycję skóry, polepszają stan jamy ustnej i dziąseł, chronią przed niedoborem witaminy C, wspomagają leczenie niedokrwistości.

Kto w szczególności powinien pić soki z kiszonek?

Soki z kiszonek warto pić także w celu wzmocnienia organizmu i polepszenia ogólnej kondycji ciała. Sok z kiszonej kapusty czy ogórków jest niskokaloryczny i stymuluje przemianę materii, pomoże więc osobom na diecie redukcyjnej.

Kiszonki to ponadto prosty sposób na zmniejszenie niedoborów witaminowych i wzmocnienie wydolności organizmu. Warto spożywać je regularnie przed sezonem infekcji, gdyż składniki kiszonek i pochodzących z nich soków uodparniają na ataki patogenów. Sok z kiszonej kapusty lub ogórków powinny wdrożyć do swojej diety osoby żyjące w pędzie, narażone przez swój styl życia na zakwaszenie organizmu, powodowane nieregularnymi posiłkami i konsumpcją przetworzonego jedzenia.

Soki z kiszonek – przeciwwskazania

Ze względu na wysoką zawartość sodu, soków z kiszonych warzyw i owoców nie powinny spożywać pacjenci z nadciśnieniem tętniczym, z chorobami serca, cierpiący na zaburzenia pracy nerek i borykający się przewlekłymi chorobami układu pokarmowego, np. z wrzodami.

Pamiętajmy poza tym, że soki tego typu powinny być jedynie dodatkiem do diety, nie możemy nimi zastąpić wody. Soki z kiszonek można spodziewać codziennie, warto to robić jednak w odstępach czasu – np. po 100-200 ml kilka razy w ciągu doby.

Dodaj komentarz