Naturalne kosmetyki

Olej z pestek śliwek – zalety stosowania w domowej pielęgnacji

Olej z pestek śliwek

Tłoczony na zimno olej śliwkowy jest jednym z najbardziej pożytecznych olejów pielęgnacyjnych. Użytkowniczki cenią go za to, że nie obciąża włosów, świetnie nawilża, a nawet przedłuża trwałość makijażu. Jaki jest jego skład i kiedy przede wszystkim warto stosować olej z pestek śliwy domowej?

Olej z pestek śliwek – charakterystyka

Olej z pestek śliwek to olej tłoczony na zimno, a więc metodą, która pozwala na zachowanie najlepszych właściwości surowca. Idealnie nadaje się do Pielęgnacji całego ciała, a także włosów i paznokci. Olej ten wyróżnia się lekką konsystencją oraz bardzo przyjemnym, migdałowo-marcepanowym zapachem. Jego stosowanie to czysta przyjemność, a na efekty nie trzeba długo czekać. Olej z pestek śliwek w mig poprawi wygląd włosów, skóry i paznokci. Nada się nawet jako baza pod makijaż.

Co zawiera olej z pestek śliwek?

Nieobciążająca, lekka konsystencja oleju to zasługa wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-9 (tych, które dominują również w oliwie z oliwek). Tutaj największy udział procentowy ma Kwas oleinowy, który zapewnia skórze bardzo dobrą wchłanialność składników odżywczych zawartych w oleju oraz w innych, stosowanych wraz z nim kosmetykach. Ponadto w składzie oleju śliwkowego znajdziemy też Kwas linolowy, należący do kwasów omega-6. To właśnie ten kwas tłuszczowy wpływa bardzo korzystnie na kondycję naszej skóry. Rozprowadzony na jej powierzchni uszczelnia płaszcz lipidowy naskórka, dzięki czemu skutecznie zatrzymuje wilgoć, a dodatkowo chroni skórę przed niekorzystnymi czynnikami, takimi jak suche powietrze, wysoka temperatura czy zimno. Kwas linolowy oddziałuje ponadto korzystnie na cerę zanieczyszczoną, mieszaną i przetłuszczającą się – odblokowuje bowiem i oczyszcza pory.

Olej z pestek śliwek jest też dobrym źródłem antyoksydantów. Zawiera na przykład znaczne ilości Witaminy E oraz beta-karoten (co nadaje mu też lekko pomarańczowy odcień). Można go z powodzeniem stosować w pielęgnacji skóry atroficznej, suchej i pozbawionej wilgoci, a także starzejącej się. Co jeszcze znajdziemy w oleju z pestek śliwek? Jednymi z cenniejszych substancji są fitosterole roślinne oraz witaminy z grupy B.

Ciekawe właściwości oleju śliwkowego

Wiemy już, że olej z pestek śliwek doskonale nawilża skórę i wzmacnia jej płaszcz lipidowy. Dzięki temu skóra jest bardziej elastyczna i lepiej napięta, ale też mniej podatna na stany zapalne, suchość, a nawet dysfunkcje, takie jak łuszczyca czy AZS. Olej z pestek śliwek dodatkowo bardzo dobrze się wchłania, wspiera proces gojenia się i regeneracji naskórka, łagodzi podrażnienia, a jednocześnie wspiera mikrokrążenie. Jest wychwalany jako kosmetyk idealny do pielęgnacji włosów średnioporowatych, z rozdwojonymi i suchymi końcówkami. Możemy go też użyć, jeśli pragniemy zmiękczyć i nawilżyć szorstką skórę stóp oraz dłoni.

Olej z pestek śliwek

Jak używać oleju z pestek śliwek w domowym SPA?

W pielęgnacji włosów olej śliwkowy może być użyty zaraz po umyciu lub w fazie olejowania. Jak już wspomnieliśmy, należy do lżejszych surowców tego typu, dlatego na suche końcówki Zadziała jak serum, nie obciążając włosów. Olej mogą stosować również posiadaczki włosów nisko- i wysokoporowatych.

Na skórę olej z pestek śliwek możemy aplikować bezpośrednio. Nie wymaga on mieszania z innymi olejami i składnikami. Wyjątkiem jest pielęgnacja skóry twarzy u osób z cerą tłustą i mieszaną. W tym przypadku olej poleca się wymieszać z innym składnikiem (np. preferowanym kremem lub żelem hialuronowym) w proporcji nieprzekraczającej 20%.

Olej ten ze względu na dobrą wchłanialność i szybkie efekty, jakie daje w poprawie stanu cery, może być nakładany pod makijaż. Cienką warstwę należy wklepać w skórę twarzy po wsmarowaniu kremu, a przed aplikacją podkładu. Dzięki temu kosmetyki lepiej się rozprowadzą i uzyskamy trwalszy efekt. Olej z pestek śliwek możemy mieszać również z dowolnymi kremami, balsamami, olejami czy żelami. Poprawia on działanie maseczek do włosów i twarzy, uelastycznia oraz nawadnia cienką skórę ust, naskórek wokół oczu, a także obszar wokół szyi i dekolt.