Podbiał

Podbiał

Podbiał to roślina z gatunku astrowatych znana także pod nazwą “oślej stopy” lub “Bożego liczka”. Występuje on praktycznie w całej Europie, ale można go spotkać także m.in. w Ameryce Północnej, w północnej i środkowej Azji oraz w północnej Afryce. Podbiał można rozpoznać po charakterystycznych żółtych kwiatach o średnicy 2-2,5 cm, zlokalizowanych na szczycie pędów oraz dużych liściach o sercowatym kształcie, posiadających zatoki i ząbki na swoich brzegach. Roślina ta osiąga wysokość zazwyczaj od ok. 7 do 15 centymetrów i rośnie głównie na łąkach, polanach i przydrożach.

Właściwości i zastosowanie podbiału

Podbiał ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Liście i kwiaty tej rośliny podawane w formie odwaru, są bardzo skuteczne w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych i łagodzeniu kaszlu, jak i w leczeniu schorzeń układu pokarmowego. Oprócz tego liście podbiału doskonale nadają się także jako okład stosowany na podrażnioną skórę.