Atlas roślin i ziół leczniczych

Kminek

Kminek

Kminek w Polsce rośnie dziko, ale jest także uprawiany. Rozgałęziona łodyga osiąga wysokość od 30 do 70 cm, a znajdujące się na niej drobne kwiaty są zwykle koloru białego, choć zdarzają się także różowe.

Właściwości i zastosowanie kminku

Kminek jest przede wszystkim znany jako przyprawa o dość intensywnym smaku, jednak roślina ta kryje w sobie wiele cennych właściwości leczniczych, które mają pozytywny wpływ na kondycję naszego organizmu.

Surowcem leczniczym kminku są jego owoce, które zawierają w sobie olejek kminkowy. Napar z kminku działa przeciwskurczowo, przede wszystkim w obrębie układu pokarmowego, bakteriobójczo, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia procesy trawienne i wykazuje działanie wiatropędne. Stosuje się go również w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, oraz przy dolegliwościach związanych z wątrobą.

Kminek