Atlas roślin i ziół leczniczych

Gorczyca biała

Gorczyca biała

Gorczyca biała — jest to roślina z rodziny kapustowatych. Jest ona uprawiana w celach kulinarnych i leczniczych. Posiada ona żółte kwiaty, a największe zastosowanie mają jej nasiona. To zazwyczaj one używane są w kuchni, ewentualnie ich przetworzone formy.

Właściwości i zastosowanie gorczycy białej

Oprócz tego, że gorczycę białą wykorzystuje się w celach kulinarnych ma ona zastosowanie także w ziołolecznictwie. Wyciąg z jej nasion stosuje się w problemach z żołądkiem i jelitami, chorobie wrzodowej, problemach trawiennych. Niweluje ona ból żołądka, a także łagodzi skutki zatrucia grzybami. Ponadto zaleca się podawanie jej osobom, które mają niewielki apetyt. Właściwości przeciwbólowe gorczycy wykorzystywane są w uśmierzaniu bólów zębów.

Gorczyca biała może być spożywana w formie nasion. Innym sposobem jest także spożywanie wywaru z gorczycy lub wyciągu z jej nasion.