Jeśli chcemy zadbać o profilaktykę serca i układu sercowo-naczyniowego, warto zwrócić uwagę na głóg. Ten piękny i pożyteczny krzew ma bezpieczne oraz łagodne działanie, ale stosowany regularnie wzmacnia organizm na dobre. Głóg możemy stosować w formie ziołowego naparu, jeść jego owoce lub przyrządzić z nich prozdrowotną nalewkę. Głóg – dla nerwów ukojenie, dla serca wzmocnienie!
Głóg jako bogactwo antyoksydantów i substancji czynnych
Głóg jest rośliną pospolicie występującą w Polsce, a także w całej Europie, Azji i Ameryce Północnej. Rośnie w lasach i w zaroślach, ale jest też chętnie sadzony na miejskich skwerach i w parkach. Głóg jest bardzo odporny na zanieczyszczenia i mało wymagający, może więc z powodzeniem ozdabiać miejski pejzaż. A ma czym – piękne, Białe lub ciemnoróżowe kwiaty głogu, zdobią krajobraz w maju.
Natomiast jego niewielkie, ciemnoczerwone owoce o jabłkowatym kształcie pojawiają się jesienią, kiedy to podobnie jak dzika róża czy jarzębina ubarwiają intensywnie tereny zielone. Głóg można uprawiać również w ogrodzie. Jego owoce mają kwaśno-gorzki smak i najlepiej sprawdzają się jako baza konfitur, nalewek, dżemów, galaretek, kompotów i innych przetworów.
W ziołolecznictwie wykorzystuje się przede wszystkim owoce i kwiaty głogu, ale też liście. Wszystkie części tej rośliny stanowią bogate źródło substancji czynnych, z których ważne właściwości wykazują glikozydy. To właśnie glikozydy mają Korzystny wpływ na pracę mięśnia sercowego, chronią go i wzmacniają. Poza tym roślina zawiera flawonoidy, kwasy fenolowe, garbniki, karoten, pektyny, olejki eteryczne, minerały, a także witaminy, m.in. kwas askorbinowy i witaminę PP.
Wpływ głogu na pracę serca i nerwów
Głóg ma bardzo łagodne, a dzięki temu bezpieczne działanie. Nie oznacza to jednak, że włączenie go do diety ma wyłącznie wymiar degustacyjny. Regularne stosowanie głogu, np. w postaci naparu, może bowiem realnie wpłynąć na nasze zdrowie. Głóg pozytywnie oddziałuje na serce, normalizuje ciśnienie krwi i polepsza ukrwienie narządów. Dzięki temu jest ważnym surowcem w Profilaktyce chorób serca. Powinny na niego zwrócić uwagę osoby chorujące na miażdżycę, chorobę wieńcową oraz nadciśnienie. Głóg obniża ciśnienie krwi, choć z drugiej strony sprawia, że praca serca staje się bardziej wydajna. Poza tym substancje zawarte w tej cennej roślinie wpływają rozkurczowo na mięśnie gładkie i łagodzą problemy z sercem na tle nerwowym.
Głóg sprawdzi się więc w bezsenności, nerwobólach, kołataniu serca i wzmożonej potliwości (zobacz też inne zioła na potliwość). Mogą po niego sięgnąć także kobiety w fazie klimakterium lub te, które ciężko znoszą napięcie przedmiesiączkowe. Również chorzy na nadczynność tarczycy odczują dobroczynne oddziaływanie głogu na układ sercowo-naczyniowy. Oczywiście przy stwierdzonych chorobach serca lub zaburzeniach takich, jak niedociśnienie, suplementowanie głogu należy przedyskutować z lekarzem, a niekiedy całkowicie z niego zrezygnować.
Głóg w kosmetyce
Owoce, liście i kwiaty głogu mają w sobie także znaczną ilość antyoksydantów, dzięki czemu mogą stać się elementem diety przeciwnowotworowej i przeciwstarzeniowej. Głóg jest Odporny na zanieczyszczenia środowiska – i sam doskonale oczyszcza organizm z nagromadzonych w nim toksyn. W produktach kosmetycznych głóg ma za zadanie odmłodzić i rozjaśnić cerę. Jego ekstrakty jako źródła przeciwutleniaczy znajdują zastosowanie w produkcji kremów na zmarszczki. Jak nietrudno się domyślić, głóg wspiera też cerę naczynkową. Ponadto odżywia i wzmacnia cerę. Głóg chroni też skórę przed infekcjami i działa bakteriobójczo.