Yerba Mate

Mate de Leche, czyli yerba podawana z mlekiem

Mate de Leche

Yerba Mate to najpopularniejszy na terenach Ameryki Południowej napar, który wykazuje szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości leczniczych, dlatego też coraz chętniej sięgamy po niego w naszym domowym zaciszu. Istnieje wiele sposobów picia tego niezwykłego naparu, a jednym z nich jest przygotowywanie Mate de Leche, czyli yerby z Mlekiem. W jaki jednak sposób przygotować ten trunek i jak jego spożycie wpływa na nasz organizm?

Kilka słów o Mate de Leche

Picie kawy, czy też herbaty z Mlekiem nie powinno nikogo dziwić, jednak połączenie zmielonych, zaparzonych liści ostrokrzewu paragwajskiego z dodatkiem mleka może wielu osobom wydawać się dosyć nietypowe. Takie połączenie jest jednak jak najbardziej możliwe, a delektując się przygotowaną w ten sposób yerbą, można liczyć nie tylko na niezwykły smak naparu, ale również na szereg cennych dla naszego zdrowia właściwości.

Decydując się na przygotowanie Mate de Leche najlepiej sięgnąć po paloną Yerbę, czyli tzw. Yerba Mate Tostada, ponieważ poddane procesowi palenia liście i gałązki swoim smakiem przypominają zbożową kawę, dodając nam energii niemal na cały dzień.

Jak na nasz organizm działa Mate de Leche?

Zarówno tradycyjna Yerba, jak i ta podawana z Mlekiem pomaga pobudzić nasz organizm, wywołując jednak nieco inne działanie niż ma to miejsce w przypadku spożycia filiżanki czarnej kawy.

Efekt działania Yerby jest bowiem delikatniejszy, niż ma to miejsce w przypadku kawy i utrzymuje się znacznie dłużej, jednak co najistotniejsze, nie serwuje naszemu organizmowi skoków energetycznych. Pomimo tego, iż zarówno Yerba, jak i kawa zawierają w swoim składzie kofeinę, to jednak substancja ta jest metabolizowana w nieco odmienny sposób. Jeśli chodzi natomiast o Mate de Leche, to dzięki dodatkowi mleka napar uzyskuje nieco odmiennego smaku i dostarcza naszemu organizmowi nieco większą ilość cennych wartości odżywczych.

W jaki jednak sposób Mate de Leche wpływa na nasz organizm? Przede wszystkim dodaje nam energii, rozluźnia mięśnie, poprawia samopoczucie, a także krążenie. Mate de Leche to świetna propozycja w szczególności dla osób, które chciałyby się nieco rozluźnić i rozgrzać po ciężkim dniu spędzonym w pracy. Warto pić ją jednak nie tylko wieczorem, ale również o poranku zapewniając sobie odpowiednią dawkę energii do działania.

Mate de Leche

Jak przygotować Mate de Leche?

Przygotowanie Mate de Leche jest niemal identyczne, jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnego naparu. Jednym ze sposobów na przygotowanie Mate de Leche jest zalanie wysuszonych liści ostrokrzewu paragwajskiego Mlekiem podgrzanym do temperatury 80 stopni Celsjusza, pijąc napar przez bombillę, czyli specjalną rurkę z filtrem. Drugim sposobem na przygotowanie Mate de Leche jest zaparzenie na filtrze lub sitku naparu z Yerby (zalanie suszu gorącą wodą), a następnie dodanie do powstałego napoju mleka.

O czym należy pamiętać, przygotowują Mate de Leche?

Podczas przygotowywania Mate de Leche należy pamiętać o jednej bardzo ważnej zasadzie, a mianowicie o tym, aby Mate z dodatkiem mleka nie zaparzać przez przypadek w tykwie. Dlaczego jednak jest to aż tak ważne?

Z tego względu, ponieważ suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego przyklejają się do ścianek naczynia, a podczas suszenia stają się niemal niemożliwe do usunięcia (coś na kształt cementu). W czym zatem najlepiej zaparzać Mate de Leche? Koneserzy tego trunku polecają w szczególności ceramiczne naczynia, czy też różnego rodzaju kubki, z których przyklejony susz można bez problemu usunąć podczas mycia.