Palo Santo – wyjątkowe naczynie dla koneserów

Palo Santo

Palo Santo to drzewo pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej, które znane jest ze swoich magicznych właściwości. Palo Santo oznacza Święte Drzewo i za takie jest uważane. Od wieków znane są jego magiczne właściwości, m.in. usuwanie złej energii, oczyszczanie aury ludzi i pomieszczeń.

Palo Santo – właściwości

Święte Drzewo znane jest od tysiącleci, jest stałym elementem tradycyjnych ceremonii i obrzędów. Uważa się, że dym z Palo Santo usuwa złe uroki, oczyszcza dom ze złej energii, koi i pozwala osiągnąć spokój.

Jest cennym składnikiem używanym w medycynie naturalnej, ma działanie antybakteryjne. Skraca czas trwania przeziębienia, łagodzi objawy grypy, astmy, likwiduje bóle głowy i stany zapalne organizmu. Olejek ze świętego drzewa jest bogaty w dotleniające mózg terpeny, zawiera przeciwutleniacze opóźniające efekty starzenia, łagodzi bóle reumatyczne oraz problemy z układem pokarmowym. Zapach drewienka jest wyjątkowy, cytrusowo-drzewny, uspokaja i relaksuje. 

Kawałek drewna położony w jednym pomieszczeniu, otula całe wnętrze pięknym aromatem. Aby zapach był silniejszy drewienko można palić, co pozwala mocniej uwolnić olejki eteryczne. Drewienko może być używane wielokrotnie, aż do całkowitego spalenia. Polecane jest do medytacji, aromaterapii, chroni dom przed inwazją komarów i much, poprawia samopoczucie i dodaje energii. Olejek dodawany jest również do wielu mieszanek zapachowych, a wiórki z drzewa są składnikiem herbatek i nalewek, ułatwiających trawienie i poprawiających odporność.

Palo Santo a picie yerba mate

Drewno z Palo Santo ma szerokie zastosowanie, używane jest nie tyko w medycynie i kosmetyce, ale również służy do wyrobu specjalnego naczynia do pica yerba mate. Matero z Palo Santo ma wyjątkowe właściwości, wybierają je doświadczeni mateiści. Yerba pita z takiego naczynia nabiera oryginalnego smaku, egzotycznego aromatu, a także podnosi swoje właściwości zdrowotne.

Decydując się na zakup naczynia z Palo Santo, należy zwrócić uwagę, aby było odpowiednio grube, co zwiększy jego wytrzymałość oraz zagwarantuje odpowiedni poziom dobroczynnej żywicy.

Palo Santo

Naczynie z Palo Santo – jak stosować

Picie yerby z matero wykonanego ze świętego drzewa, wymaga odpowiedniego przygotowania. Bardzo ważne jest, aby przestrzegać kilku zasad, które pozwolą przez długi okres cieszyć się właściwościami naczynia.

Nie należy zostawiać zalanego suszu w naczyniu – jeżeli wilgotna yerba znajduje w naczyniu przez kilkanaście godzin, może dojść do rozwoju pleśni na drewnie, a jej usunięcie jest dużym problemem,
Naczynie należy myć bez użycia detergentów – matero po użyciu należy opłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia. Detergenty mogą przeniknąć do drewna i pozbawić je dobroczynnych właściwości.
Naczynia należy pozostawić lekko wilgotne – matero z Palo Santo nie powinno być wycierane do sucha. Należy pozostawić je na suszarce, ponieważ odpowiedni poziom wilgoci zabezpieczy drewno przed pęknięciem.

Bardzo ważne jest pierwsze użycie naczynia z Palo Santo. Aby zapobiec pękaniu, należy przepłukać je gorącą wodą i pozostawić do wstępnego nasiąknięcia. Następnie warto nasmarować środek naczynia oliwą i pozostawić na dobę. Po tym czasie matero trzeba przepłukać i jest już gotowe do codziennego użytku. Po dłuższym użytkowaniu na naczyniu może pojawić się zielona żywica. Nie należy jej usuwać, ponieważ dzięki niej drewno samo się konserwuje i naprawia.

Naczynie do Yerba Mate z Palo Santo jest świetną opcją dla koneserów oraz osób, które chcą dodać yerbie dodatkowych właściwości. W czasie użytkowania z naczynia ulatnia się piękny, żywiczny, świeży armat, a zdrowotne właściwości drzewka przenikają do do organizmu. Naczynie ma właściwości bakteriobójcze, wzbogaca napar o cenne składniki. Można wybrać matero różnej wielkości, okute w różnoraki sposób, lub wykonane bez okucia, z piękną fakturą drewna.