Schorzenia

Zioła na astmę

zioła na astmę

Astma oskrzelowa to coraz częściej występujące schorzenie objawiające się charakterystycznym świszczącym oddechem oraz napadami duszności, podczas których pojawia się ciężki do opanowania kaszel i ucisk w klatce piersiowej.

Te objawy wynikają z przewlekłego zapalenia dróg oddechowych, w wyniku którego oskrzela przestają pracować w prawidłowy sposób, ponieważ mięśnie gładkie ich ściany zbyt często się kurczą. Na świecie na astmę choruje niemal 150 mln osób, a w samej tylko Polsce – niecałe 3 mln osób.

Kto jest podatny na astmę?

Na wystąpienie astmy szczególnie podatne są osoby zamieszkujące kraje o wysokim poziomie rozwoju. Najczęściej na astmę chorują osoby posiadające różnego rodzaju alergie bądź narażone na ciągły kontakt z wywołującymi je alergenami (takimi jak chociażby wilgoć i pleśń, roztocza, spaliny i dym, pyłki roślin czy sierść zwierząt).

Oprócz tego astmę może wywołać także przewlekła infekcja dróg oddechowych lub palenie papierosów. Ryzyko wystąpienia astmy zwiększają dodatkowo Obciążenia genetyczne (występowanie w rodzinie chorób oskrzeli), a także związane z płcią. Więcej przypadków zachorowania na astmę odnotowuje się bowiem u dzieci – wśród chłopców, a u osób dorosłych – wśród kobiet. Sprawdź skuteczne zioła na astmę.

zioła na astmę

Zastosowanie ziołolecznictwa w astmie

W leczeniu astmy stosuje się głównie środki farmakologiczne w formie leków wziewnych, ale istnieje także szereg ziół, które mogą takie leczenie dodatkowo wspomóc. Zioła posiadają wieloletnią tradycję w leczeniu astmy stanowiąc Doskonałe urozmaicenie farmakoterapii. Ich działanie rozkurczowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne poprawia ogólne samopoczucie osoby chorej.

Jeśli chodzi o zioła na astmę chyba najbardziej ogólnodostępnym środkiem wspomagającym jej leczenie jest rumianek. Warto przynajmniej raz dziennie wypić filiżankę rumianku ekspresowego osłodzoną łyżeczką miodu.

Oprócz tego doskonale sprawdzają się mieszanki takich ziół, jak: ziele tymianku, liść mięty pieprzowej, korzeń lukrecji, liść babki lancetowatej czy liść podbiału, zalane wrzątkiem i przecedzone lub też nalewki z liści pokrzyku, bielunia, lulka czy korzenia pierwiosnka, spożywane w niewielkiej ilości po posiłku.

Dodaj komentarz