W niemal każdej polskiej kuchni stosuje się pietruszkę jako dodatek do surówek i wszelkiego rodzaju potraw. Cenimy ją głównie za smak zapominając o tym, że jest ona stosowana w ziołolecznictwie od ponad dwóch tysięcy lat! Jakie właściwości ma pietruszka? Która jej część jest najzdrowsza dla naszego organizmu i czy niezależnie od formy przyrządzenia zachowuje wszystkie swoje właściwości?
Właściwości i zastosowanie natki pietruszki
Najczęściej wykorzystujemy świeże, bądź suszone liście, jednak również owoce i korzenie pietruszki mają swoje pozytywne właściwości (leczenie zapalenia pęcherza moczowego, czy chociażby problemów reumatycznych). Natka pietruszki to niemal całkowicie roślina udomowiona i rzadko kiedy spotkać możemy ją na łąkach i polach, wciąż jednak zachowuje swoje zalety znane naszym babciom – przy jej pomocy leczyć możemy między innymi problemy z prostatą, wątrobą, reumatyzmem, czy także wpływać na regulacje wody i płynów w naszym organizmie. Obserwuje się także pozytywny wpływ pietruszki na dolegliwości związane z miesiączką (zwłaszcza problemy z jej regularnością).
Oprócz dodatku do potraw i podstawy wielu sałatek oraz surówek, pietruszkę można wykorzystać jako podstawę napojów oraz naparów. Wystarczy zalać ją wrzątkiem, odczekać kilka minut i już można cieszyć się dobrą herbatą z pietruszki. Warto jednak pamiętać o tym, że gotowana pietruszka, między innymi w zupach, traci część swoich pożądanych właściwości (zwłaszcza tych z wiązanych z dostarczaniem witamin do naszego organizmu).