Łodyga rzepika pospolitego jest walcowata, często czerwonawa i pokryta włoskami. Osiąga wysokość od 30 do 100 centymetrów. Jego liście tworzą do sześciu par, pomiędzy którymi znajdują się 3-2 mniejsze listki – od góry ciemnozielone, lekko szarawe i owłosione od dołu.
Właściwości i zastosowanie rzepika pospolitego
Rzepik pospolity ma kwiatostany w kształcie kłosa zwężającego się ku górze. Wyrastają w kątach przylistków. Kwiaty są żółte, a płatki korony wolne i delikatne – łatwo opadają.
Surowiec leczniczy pozyskuje się z liści i kwiatów rośliny. Wywar z nich jest doskonałym środkiem regulującym trawienie i wspomagającym pracę wątroby. Dzięki właściwościom antyseptycznym, bywa stosowany również w formie okładów na trudno gojące się rany. Płukanie bolącego gardła naparem z rzepika pomaga szybciej pozbyć się tej przykrej dolegliwości.