Kasztanowiec, popularnie znany jako kasztan, to drzewo z rodziny mydleńcowatych, którego znanych jest około 25 gatunków. Występuje w południowo- wschodniej Europie, Azji i Ameryce Północnej.
Właściwości i zastosowanie kasztanowca
Kasztanowce mogą osiągać do 40 metrów wysokości, a ich charakterystycznymi elementami są:
- duże pąki;
- dłoniastodzielne liście, złożone z 5-9 mniejszych listków;
- owoce (popularnie znane jako kasztany) ukryte w kolczastej torebce, które po dojrzeniu rozpadają się na trzy części;
- kwiaty białe, czerwone, różowe lub żółte, składające się z 4-5 płatków każdy.
Kasztanowiec, to jeden z niewielu rodzajów drzew, którego praktycznie każda część zawiera niezwykle cenne dla zdrowia, substancje. Jednak najczęściej wykorzystywane części kasztanowca to kwiaty (odmiana kwitnąca na biało) i kora, rzadziej liście.
Kasztanowiec używany jest jako środek łagodzący zaburzenia trawienia, usprawniający przepływ krwi w naczyniach żylnych, przeciwdziałający obrzękom, leczący krwiaki, odmrożenia, zapobiegający żylakom i zwalczający cellulit.