Imbir jest rośliną o właściwościach leczniczych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. To bylina o nierównych, guzkowatych kłączach. Imbir stosuje się przede wszystkim przy utracie apetytu, a także w dolegliwościach żołądkowych. Przydatny jest w biegunce, bólach brzucha, jak również stosuje się go przy kolce, niestrawności albo wzdęciach.
Właściwości i zastosowanie imbiru
Imbir ma właściwości przeciwbólowe, dlatego jest podawany na zmniejszenie bóli pooperacyjnych, a także w chorobie lokomocyjnej, nudnościach ogólnych, porannych u kobiet w ciąży oraz wywołanych chemioterapią.
Doskonale leczy bóle reumatyczne stawów, pomaga w artretyzmie, przy migrenach oraz infekcjach górnych dróg oddechowych. Lekarze zalecają stosowanie imbiru jako antidotum na kaszel oraz w zapaleniu oskrzeli.
Część lecznicza imbiru to korzeń. Można go stosować na surowo, w postaci tabletek, kapsułek, nalewek, płynnych wyciągów oraz jako kandyzowane plastry.