Dobroczynne właściwości kwasów owocowych znane są w kosmetyce już od wielu lat. Tego typu substancje pozyskuje się bezpośrednio z owoców, mleka oraz trzciny cukrowej. Preparaty zawierające kwasy AHA przede wszystkim wykazują działanie oczyszczające, odmładzające, poprawiają ogólną kondycję cery, a także wspomagają pielęgnację skóry mieszanej, suchej i trądzikowej. Jakie wyróżnia się więc rodzaje kwasów owocowych i dlaczego jeszcze warto je stosować?
Czym są kwasy owocowe?
Kwasy owocowe, czyli alfahydroksykwasy (AHA) i betahydroksykwasy (BHA) to w pełni naturalne substancje, które wykorzystywane są w kosmetyce. Ich właściwości opierają się na efektywnym złuszczaniu martwego naskórka, wzmacnianiu elastyczności skóry oraz zdolności do regeneracji.
Okażą się również niezbędne podczas leczenia różnych chorób skóry, w tym trądziku. Kwasy owocowe wyodrębnia się zarówno z surowców naturalnych, jak i przy pomocy metod biotechnologicznych w laboratoriach kosmetycznych. Faktyczne działanie tych substancji zależy jednak od ich rodzaju, stężenia, wartości pH oraz częstotliwości stosowania preparatów.
Rodzaje kwasów owocowych
Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty pielęgnacji kwasami owocowymi koniecznie trzeba wziąć pod uwagę właściwości poszczególnych rodzajów. Nie wszystkie te substancje działają bowiem na takiej samej zasadzie. Wyróżnia się więc sześć podstawowych typów kwasów owocowych AHA:
- kwas glikolowy – pozyskiwany z trzciny cukrowej oraz winogron, jabłek i agrestu. Cechuje się właściwościami złuszczającymi oraz nawilżającymi. Ze względu na to, że wykazuje działanie antystarzeniowe, przyśpiesza produkcję kolagenu, a także wygładza zmarszczki, dedykowany jest głównie skórze dojrzałej. Ponadto kwas glikolowy rozjaśnia przebarwienia, zwiększa elastyczność skóry i skutecznie likwiduje krostki oraz zaskórniki.
- kwas mlekowy – występuje w jogurtach, maślance, kwaśnym mleku oraz kiszonkach. Działa nawilżająco, poprawia koloryt skóry, likwiduje przebarwienia i efektywnie odblokowuje pory. Warto też zauważyć, że kwas mlekowy posiada właściwości antybakteryjne i złuszczające. Polecany dla skóry wrażliwej.
- kwas migdałowy – wyodrębniany z gorzkich migdałów, moreli, brzoskwiń i wiśni. Charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym oraz odkażającym. Dodatkowo nawilża i ujędrnia skórę, hamuje łojotok oraz złuszcza martwe komórki naskórka.
- kwas jabłkowy – pozyskiwany z jabłek, wyróżnia się właściwościami nawilżającymi i rozjaśniającymi. W wyższym stężeniu skutecznie zmiękcza naskórek i peelinguje skórę.
kwas winowy – występuje w winogronach. Wspomaga prawidłowe utrzymywanie poziomu nawilżenia tkanek, ujędrnia i wygładza skórę. - kwas cytrynowy – wyodrębniany z cytrusów, kiwi i ananasa. Charakteryzuje się właściwościami rozjaśniającymi, wyrównuje koloryt cery oraz eliminuje przebarwienia.
Wśród kwasów owocowych BHA wykorzystywanych w kosmetyce znajduje się jedynie kwas salicylowy. Pozyskuje się go z wierzby białej, drzewa różanego, brzozy, rumianku i maliny. Kwas salicylowy wykazuje działanie przeciwzapalne, złuszczające oraz oczyszczające. Świetnie stymuluje również odnowę komórkową, a także przyśpiesza gojenie podrażnień i zmian trądzikowych.
Kwasy owocowe w kosmetyce
Kwasy owocowe stosowane są głównie w kosmetyce jako efektywne uzupełnienie pielęgnacji skóry trądzikowej, mieszanej, dojrzałej, zniszczonej, suchej, oraz odwodnionej z widocznymi objawami starzenia. Preparaty zawierające kwasy polecane są także osobom, które borykają się z plamami pigmentacyjnymi, przebarwieniami lub posłonecznymi piegami. Te wyjątkowe substancje owocowe coraz częściej można również spotkać w składzie różnych kosmetyków. Pojawiają się przede wszystkim w kremach do twarzy, serach i tonikach. Niektóre odżywki i szampony do włosów także są wzbogacane o kwasy owocowe.
Należy jednak zdawać sobie sprawę, że kwasy o wysokim stężeniu mogą być stosowane wyłącznie w gabinetach kosmetycznych pod okiem specjalistów. W domowych warunkach można wykorzystywać jedynie preparaty, które zawierają maksymalnie 15% kwasów. Kosmetyki o wyższym stężeniu mogą bowiem podrażnić skórę, doprowadzić do pieczenia, świądu, a w skrajnych przypadkach nawet do bólu. Ze względu na to, że kwasy owocowe znacząco zmniejszają odporność naskórka sprawiając, że staje się on wyjątkowo wrażliwy na działanie promieni słonecznych, nie powinno się używać takich kosmetyków w miesiącach letnich.
Stosowanie kwasów owocowych przynosi więc wiele korzyści. Systematyczna pielęgnacja produktami z kwasami owocowymi sprawi, że skóra stanie się odpowiednio nawilżona, ujędrniona, a nieestetyczne przebarwienia, plamy czy krostki zostaną efektywnie zlikwidowane. Należy jednak szczególnie pamiętać, aby kosmetyki na bazie kwasów owocowych stosować z właściwym umiarem, żeby przypadkowo nie wyrządzić sobie więcej krzywdy, niż pożytku.