Pięciornik – roślina z rodziny różowatych występująca w klimacie umiarkowanym. Jej największe skupisko mieści się na półkuli północnej, gdzie występuje ponad 300 gatunków rośliny. Zbudowana jest ze skrętoległych, owłosionych liści, wierzchołkowatych, obupłciowych kwiatów oraz jednonasiennych słupków, które otoczone są działkami kielicha.
Właściwości i zastosowanie pięciornika
Pięciornik ma wiele właściwości leczniczych, a dokładnie kłącza rośliny. W formie wywaru stosuje się je do hamowania objawów biegunki. Oczyszczają również organizm z różnego rodzaju toksyn, a także pomagają zwalczać stany zapalne żołądka oraz owrzodzenia jelita grubego i odbytnicy. Niezwykle często stosowane są także podczas czerwonki i duru brzusznego.
Z kłączy przygotowuje się również odwar do płukania gardła i przygotowywania kompresów na gojące się rany i obtarcia, a także maść, która w znaczący sposób usprawnia walkę organizmu z grzybami i zaczerwieniami po ukąszeniu komara.