Zioła w wypieku chleba

Chleb z ziołami

Dodatki do chleba to nie tylko mak czy kminek. Zioła mogą w niesamowity sposób zmienić i ulepszyć smak domowego wypieku. Używając rozmarynu, bazylii lub pietruszki otrzymamy wyjątkowo aromatyczny i smaczny chleb, jakiego próżno szukać w piekarniach. Do dzieła!

Chleb z ziołami w domowych warunkach

Zioła w wypieku domowego chleba to rewelacyjny sposób na urozmaicenie smaku wypieków, nadanie im charakteru, a przy okazji dodatkowych walorów zdrowotnych. Do ciasta chlebowego dodawajmy przede wszystkim świeże zioła – one w efekcie będą najbardziej wyraziste. Możemy też użyć ziół suszonych lub sproszkowanych.

Najczęściej do wypieku chleba używa się rozmarynu, tymianku, pietruszki czy szałwii. Chleb z ich udziałem nazywany jest zresztą chlebem ziołowym. To zwykły chleb, zagniatany jak na co dzień, dlatego w przygotowaniu ciasta nie zmieniamy nic.

Zioła, po łyżeczce wybranych, dodajemy na etapie powstawania ciasta, na przykład wsypujemy je do miski zaraz po mące lub dodajemy do wody i drożdży jeszcze na etapie powstawania zaczynu. Istotne jest oczywiście dokładne zagniecenie ciasta, aby nie tylko chleb miał pożądane walory, ale i zioła zyskały szansę równomiernie rozprowadzić się w masie.

Zioła w chlebie zamiast soli?

Solidna porcja ziół i przypraw w potrawach ma niekiedy za zadanie całkowicie zastąpić sól. Jeśli przy przygotowaniu domowego chleba również myślimy o tym, aby zrezygnować z soli, wiedzmy że odbije się to na całym wypieku.
Sól bowiem spowalnia wyrastanie ciasta, dzięki czemu smak ma czas i szansę się z niego wydobyć. Ulepsza także strukturę ciasta i wzmacnia gluten. Pominięcie soli sprawi, że chleb będzie przerośnięty, ale niezadowalający w smaku, nawet jeśli nie będziemy oszczędzać na ziołach.

Z solą nie warto też przesadzać. Jej nadmiar wyzwoli gorzki posmak i może zepsuć pracę drożdżom. Podobnie jest z czosnkiem – choć występuje on w przepisach na chleb z ziołami, ograniczmy się do smarowania nim bochenka po górze i wypełniania nacięć. Czosnek dodany do pieczywa hamowałby pracę drożdży.

Jakie zioła do chleba?

Jeśli to początek naszych eksperymentów z chlebem ziołowym, za pierwszym razem do wypieku możemy wybrać szałwię. To ziele o łagodnym aromacie, które pozwoli nam z pozytywnym nastawieniem zaakceptować zmianę smaku chleba. Kromki chleba z szałwią możemy potem jeść nie tylko z wytrawnymi dodatkami. Świetnie smakują także z dżemem czy miodem i jako grzanki na styl francuski, smażone na maśle.

W następnej kolejności warto wypróbować rozmaryn, który jest najczęściej używany w podkręcaniu smaku domowych wypieków, w tym chleba. Rozmaryn, a także tymianek, nadają wypiekom włoski charakter. W tych przepisach nie może zabraknąć oliwy z oliwek, która powinna znaleźć się w cieście chlebowym, ale i na chlebie już przy podaniu.

Decydując się na upieczenie chleba rozmarynowego, pamiętajmy o użyciu większej ilości rozmarynu, np. 2-3 łyżeczek rozmarynu suszonego zamiast 1. Chleb po wyjęciu z pieca warto dodatkowo posypać pozostałym rozmarynem i tartym parmezanem. A skoro już mowa o włoskich zwyczajach… Włosi lubią dodawać do chleba namoczone wcześniej rodzynki!

Interesująca propozycja smakowa to także chleb z czosnkiem niedźwiedzim. Jest wyrazisty, intensywny i smaczny, bardzo aromatyczny. Nawet suszony czosnek niedźwiedzi całkowicie odmienia smak chleba.

W chlebie ziołowym mile widziana jest także pietruszka, bazylia, oregano. Wielu fanów (choć i niemało przeciwników) ma chleb z kminkiem. Również mak jako posypka do chleba sprawdza się w wielu domach.

Chleb z ziołami odrywany

Zioła możemy dodać do chleba, po prostu sypiąc po łyżeczce ulubionych na etapie wyrabiania ciasta. Ostatnio dużą popularnością cieszy się jednak chleb odrywany, który przygotowujemy nieco inaczej. Bywa nazywany też rwanym, ponieważ najwygodniej je się go rwąc uprzednio na kawałki.

Ciasto wyrabiamy tutaj jak na zwykły chleb, a następnie rozwałkowujemy je na cieńszy placek i smarujemy masłem ziołowym na bazie dowolnych, ulubionych ziół. Rozwałkowane i posmarowane ciasto kroimy na paski, które kolejno zwijamy w harmonijkę i układamy obok siebie w okrągłej formie. Taki rwany chleb sprawdzi się zarówno na śniadanie i kolację, ale też jako imprezowa przekąska.

Dodaj komentarz