Poradnik

Zioła o działaniu antyoksydacyjnym

zioła jako antyoksydanty

Aby organizm mógł należycie funkcjonować, niezbędne jest zachowanie równowagi między przemieszczającymi się w obrębie komórek wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami. Dlatego tak duże znaczenie dla zdrowia ma spożywanie żywności zawierającej antyoksydanty. Podobny efekt daje picie ziół o dużym stężeniu tych substancji.

Zioła jako antyoksydanty

Wolne rodniki są głównym bohaterem artykułów i książek poświęconych profilaktyce antynowotworowej. To właśnie one napędzają proces starzenia się organizmu i w znaczącym stopniu sprzyjają powstawaniu nowotworów. Co prawda czynią też wiele dobrego, ponieważ unieszkodliwiają niebezpieczne wirusy i bakterie. Organizm potrzebuje wolnych rodników do prawidłowego funkcjonowania, ale tylko w pewnej ilości. Nadmiar oznacza same kłopoty.

Związkami, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, są antyoksydanty (przeciwutleniacze). Organizm sam wytwarza pewną ilość antyoksydantów, ale dla zachowania wspomnianej równowagi nieodzowne jest spożywanie żywności bogatej w te cenne związki, a także ewentualnie suplementacja. Aby wyrównać poziom przeciwutleniaczy w organizmie, warto ponadto stosować zioła jako antyoksydanty. Jakie rośliny można wykorzystać w tym celu i które z nich okazują się najskuteczniejsze? Oto nasza lista.

Czystek

Czystek słynie nie tylko ze swojego zbawiennego wpływu na układ odpornościowy, ale i z dużej ilości znajdujących się w nim antyoksydantów (jest ich więcej niż w czerwonym winie). Oprócz tego obniża poziom „złego” cholesterolu, łagodzi stany zapalne, zwalcza szkodliwe drobnoustroje i grzyby, ma właściwości antyalergiczne i znajduje zastosowanie w w leczeniu rozmaitych chorób skóry, między innymi trądziku.

Ostropest plamisty

Ostropest plamisty to kolejny zabójca wolnych rodników. Oprócz rozprawiania się z niepożądanymi gośćmi w komórkach wspiera pracę wątroby i dróg żółciowych. Ponadto odtruwa organizm i chroni nerki przed szkodliwym wpływem toksyn. Liczne badania dowiodły, że ostropest plamisty wykazuje niezwykłą skuteczność w zwalczaniu zatruć wywołanych muchomorami. Zaleca się go stosować alkoholikom z zaawansowaną marskością wątroby.

Czosnek

Nie mniej zasobny w antyoksydanty jest czosnek. Warto włączyć go więc do swojego jadłospisu. Oprócz przeciwutleniaczy zawiera związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (C, B1, B2, PP oraz prowitaminę A), sole mineralne i rzadkie mikroelementy, między innymi chrom, kobalt i nikiel. O jego właściwościach zdrowotnych decydują jednak przede wszystkim olejki eteryczne zawierające allicynę – związek o bardzo silnym zapachu. Najlepiej jeść czosnek w postaci surowej, ale jeśli nie lubisz czosnkowego smaku, w lepiej zaopatrzonych sklepach i aptekach bez problemu kupisz preparaty zawierające macerat olejowy z czosnku.

Rzeżucha

Naszą listę zamyka rzeżucha, która gości na polskich stołach zwłaszcza Wielkanocą. To nie tylko bogate źródło antyoksydantów, ale i naturalny środek odkażający, od wieków stosowany do dezynfekowania układu pokarmowego i jamy ustnej. Rzeżucha zwalcza pasożyty gnieżdżące się w jelitach, wspiera odchudzanie, działa przeczyszczająco i moczopędnie, a także pomaga w walce z trądzikiem.

Podsumowanie

Oprócz stosowania ziół warto oczywiście zadbać o to, by w codziennej diecie nie zabrakło miejsca dla produktów bogatych w przeciwutleniacze. Zwłaszcza dla owoców i warzyw zawierających witaminę C, która jest bardzo silnym antyoksydantem. Nie bez znaczenia pozostaje też zdrowy tryb życia: długi, regenerujący sen, unikanie stresu czy brak szkodliwych nałogów (tytoń to największy przyjaciel wolnych rodników).

Dodaj komentarz