Poradnik

Zioła do płukania jamy ustnej

płukanki ziołowe

Jednym z najpopularniejszych domowych sposobów na łagodzenie bólu gardła jest stosowanie płukanki z szałwii. Ta metoda, chętnie stosowana przez babcie i mamy, do dziś ma rację bytu, chociaż w aptekach pełno jest specyfików mających uśmierzyć ból czy odświeżyć jamę ustną. Wiele przemawia także za tym, że zioła są wcale nie gorsze od nich.

Właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i uśmierzające licznych gatunków ziół mogą nam pomóc w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, dziąseł i gardła.

Dlaczego w infekcjach i stanach zapalnych warto stosować płukanki ziołowe?

Gdy błona śluzowa jamy ustnej lub dziąsła są dotknięte stanem zapalnym, potrzeba środków, które złagodzą ów stan, a także zadziałają ściągająco i powstrzymają dalsze komplikacje.

Podobnie jest z bólem i infekcją gardła, w których leczeniu dodatkowo wykorzystujemy preparaty o działaniu przeciwbólowym, antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Zioła mogą ograniczyć ryzyko wystąpienia nadkażenia bakteryjnego, wzmocnić śluzówkę, zredukować zaczerwienienie i opuchliznę, a także uśmierzyć ból.

Jak przygotowywać zioła do płukania jamy ustnej i gardła?

W znakomitej większości przypadków przygotowanie ziołowej płukanki na gardło czy do higieny jamy ustnej polega na sporządzeniu naparu z wybranych ziół. 2-3 torebki lub 2-3 łyżki suszu zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odczekujemy kwadrans aż zioła oddadzą wodzie swoje właściwości.

Do leczenia stanów zapalnych możemy również wykorzystać intrakt. Intrakt to nic innego jak nalewka ziołowa, sporządzona poprzez zalanie surowca zielarskiego gorącym alkoholem, który unieczynnia enzymy odpowiedzialne za rozkład ważnych w roślinie substancji czynnych. Nie z każdego ziela da się przygotować intrakt, jednak odpowiednie właściwości posiada chociażby wspomniana już szałwia.

Intrakt szałwiowy stosujemy poprzez rozcieńczenie 5-10 ml płynu w szklance wody, a następnie płuczemy gardło i jamę ustną. Preparat taki kupimy w każdej aptece i możemy go również przygotować samodzielnie w domu. Intrakt jest przeznaczony także do pędzlowania jamy ustnej, wówczas stosuje się go bez rozcieńczania.

Jak płukać gardło i jamę ustną?

Płukankę stosujemy zawsze w formie letniego naparu i nigdy nie połykamy przygotowanego preparatu. Do przepłukania jamy ustnej wystarczy wziąć łyk płukanki i trzymać w ustach minimum 30 sekund.
Jeśli chcemy wypłukać gardło, płukankę również przetrzymujemy najpierw w jamie ustnej, a następnie odchylamy głowę do tyłu, aby płyn przesunął się w kierunku gardła. Gardło płuczemy bulgocząc, czyli z odchyloną głową usiłujemy wypuścić powietrze ustami.

Zioła najlepsze na płukanki

Szałwia – napary z szałwii to numer jeden wśród płukanek na bolące i zapalone gardło, a także w przypadku stanów zapalnych jamy ustnej czy dziąseł. Oprócz działania łagodzącego, ma właściwości bakteriobójcze i hamuje namnażanie się drobnoustrojów.

Tymianek – ziele lecznicze, nie tylko przyprawowe, jest nieoceniony w terapii zakażeń górnych dróg oddechowych – łagodzi ich podrażnienia, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Polecany w terapii przewlekłych infekcji gardła i zatok, przy powracającym przeziębieniu i kaszlu.

Prawoślaz – zawiera ochronne i łagodzące śluzy o charakterze powlekającym. Nawilża gardło i łagodzi podrażnienia, jest sprawdzonym lekiem ziołowym na zapalenie krtani i zapalenie strun głosowych. Oprócz płukanek, na bolące gardło można stosować również cukierki z prawoślazem.

Jeżówka – jest coraz częściej stosowana jako składnik ziołowych leków na przeziębienie, ból gardła, kaszel, katar, bóle głowy, bóle zębów i dziąseł, zwalcza stany zapalne i hamuje namnażanie się wirusów, bakterii i grzybów.

Babka lancetowata – łagodzi objawy ze strony podrażnionego gardła, ma właściwości powlekające i ochronne, a dodatkowo wspomaga walkę z uporczywym kaszlem, zarówno suchym, jak i mokrym.

Rumianek – typowy i bardzo często stosowany surowiec na stany zapalne jamy ustnej i gardła. Łagodzi przebieg infekcji, zmniejsza opuchliznę i podrażnienie, działa ochronnie na błony śluzowe nadwyrężonego gardła, działa lekko przeciwbólowo na podrażnienia jamy ustnej.

Rzepik – charakteryzuje się działaniem przeciwzapalnym, bardzo korzystnie wpływa na stan błon śluzowych i ich regenerację. Hamuje rozwój bakterii.

Goździki – oprócz właściwości przeciwbólowych i uśmierzających, posiadają świetne działanie odświeżające. Płukankę możemy więc stosować nie tylko na ból gardła i w stanach zapalnych jamy ustnej, ale też po posiłku lub w celu zniwelowania przykrego zapachu z ust.

Dodaj komentarz