Choroby i schorzenia

Zioła dla kobiet w ciąży

Zioła dla kobiet w ciąży

Zioła i przetwory z ziół wpływają korzystnie na pracę wielu narządów, zwiększają odporność, chronią przed chorobami. Ale czy w okresie ciąży ich stosowanie jest wskazane? Wszelkie wątpliwości z tym związane rozstrzygamy poniżej.

Bezpieczeństwo kobiet ciężarnych jest najważniejsze

Zioła mogą działać silniej niż syntetyczne leki na receptę. Niektóre z nich nie zostały jeszcze dokładnie przebadane pod kątem możliwych skutków ubocznych. Dlatego należy zachować ostrożność w ich stosowaniu, zwłaszcza w okresie ciąży. Nawet jeśli do tej pory piłaś jakieś napary, po zajściu w ciążę dobrze byłoby skonsultować to z lekarzem.

Poniżej pokusimy się o zestawienie kilku ziół, które specjaliści zalecają kobietom ciężarnym. Są to zioła na tyle łagodne w działaniu, że z całą pewnością nie zaszkodzą – ani matce, ani dziecku. O ile rzecz jasna będą stosowane z umiarem. Napary z melisy, mięty pieprzowej i rumianku mogą wzmocnić organizm i pomóc w zwalczaniu różnych dolegliwości towarzyszących ciąży. Zioła dla kobiet w ciąży – jakie stosować?

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.)

Pokrzywa zwyczajna ma wiele zdrowotnych właściwości. Łagodzi alergię, zmniejsza poziom cholesterolu, obniża ciśnienie. Ze względu na dużą zawartość krzemionki nadaje włosom połysk, poprawia stan cery i wzmacnia paznokcie. Poza tym ma właściwości moczopędne. Urolodzy zalecają pić napary z pokrzywy w przypadku chorób układu moczowego. Duża zawartość witamin i minerałów (zwłaszcza zapobiegającego anemii żelaza) czyni z pokrzywy doskonały suplement diety dla kobiet w ciąży. Jak wynika z badań, pokrzywa skutecznie Likwiduje obrzęki, na które często uskarżają się przyszłe mamy.

Rumianek pospolity (Matricaria recutita)

Napary z rumianku łagodzą wszelkiego rodzaju stany zapalne. Działają odkażająco i wpływają korzystnie na pracę układu trawiennego. Pomagają pozbyć się wzdęć, o które bardzo łatwo w ciąży, regulują też pracę jelit. Piciem rumianku można rozwiązać problem Porannych mdłości, jakże częstych po trzecim miesiącu. Kąpiel z dodatkiem tej rośliny to skuteczny sposób na zmniejszenie obrzęków nóg.

Imbir (Zingiber officinale)

Imbir zawiera substancje o działaniu przeciwzapalnym i dlatego stosuje się go powszechnie jako naturalny lek na przeziębienia i dolegliwości bólowe. Na tym nie kończą się jednak zastosowania tej magicznej przyprawy. Imbir wpływa korzystnie na koncentrację, krążenie i zapobiega powstawaniu obrzęków, nie dopuszczając do nadmiernego gromadzenia się wody w komórkach. Pobudza trzustkę do zwiększonej produkcji żółci, działa rozkurczowo, zwalcza wzdęcia i znacznie łagodzi mdłości.

Malina właściwa (Rubus idaeus L.)

Wśród lekarzy nie ma wątpliwości co do tego, że w okresie ciąży powinno się pić napar z liści malin. Część specjalistów zaleca pić go przez całą ciążę, część natomiast po 38 tygodniu. By nie narazić się na problemy zdrowotne, lepiej zacząć pod koniec ciąży. Herbata z liści odżywia i wzmacnia mięśnie macicy – to bezsporny fakt, udowodniony naukowo. Regularne jej picie pomaga lepiej znieść poród. Wartościowym uzupełnieniem naparów są maliny, które można jeść bez ograniczeń. Zawierają one wiele witamin i składników mineralnych, wzmacniają odporność i chronią przed nowotworami.

Mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

Kwiaty mniszka lekarskiego są bogatym źródłem witaminy A, żelaza i wapnia, a liście – potasu. Mniszek lekarski (zwany również pospolitym) Ułatwia trawienie, zwiększa produkcję żółci i korzystnie wpływa na pracę wątroby. Dzięki właściwościom moczopędnym usuwa nadmiar wody z organizmu i oczyszcza z toksyn, ułatwia organizmowi również wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii.

Melisa lekarska (Melissa officinalis)

Melisa to jedno z ziół najbezpieczniejszych w stosowaniu. Redukuje stres, zwalcza bóle głowy i sprzyja nocnemu wypoczynkowi. Jest naturalnym lekiem na bezsenność. Napary z melisy są wskazanie zwłaszcza w pierwszym trymestrze, ponieważ łagodzą nudności i zmniejszają częstotliwość wymiotów. Melisa wyostrza apetyt i przyspiesza metabolizm, stymulując wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Jest również naturalnym środkiem moczo- i wiatropędnym.

Zioła dla kobiet w ciąży

Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.)

Mięta pieprzowa poprawia trawienie, zwalcza wzdęcia i polepsza funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Stosuje się ją w leczeniu schorzeń wątroby i dróg żółciowych, a także chronicznych bólów głowy. Herbata z mięty, podobnie jak melisa, łagodzi poranne mdłości, uspokaja, wygasza stany lękowe i zmniejsza drażliwość.

Jakich ziół nie stosować?

Powyżej opisaliśmy zioła bezpieczne i stosunkowo łagodne, które nie wywołują skutków ubocznych w okresie ciąży. Można je stosować bez obaw, ponieważ nie stwarzają żadnego ryzyka. Nie da się jednak powiedzieć tego o wszystkich ziołach. Część z nich zawiera substancje, które mogą pobudzać macicę do akcji skurczowej, co stwarza ryzyko poronienia lub przedwczesnego porodu. Kobietom w ciąży nie zaleca się pić naparów z:

Dawkowanie ziół

Odpowiednie dawkowanie ziół jest bardzo ważne dla dobrostanu matki i dziecka. Zioła, które określiliśmy jako bezpieczne, w nadmiarze mogą zaszkodzić. Nie spowodują co prawda poronienia, nie wpłyną na rozwój płodu, ale mogą narazić matkę i dziecko na nieprzyjemne sensacje zdrowotne. Okazjonalne picie ziół z całą pewnością nie zaszkodzi ani matce, ani dziecku. Jedna czy dwie szklanki dziennie też nie powinny wywołać efektów niepożądanych. Ale już większe dawki mogą spowodować na przykład biegunkę, mdłości, zaburzenia łaknienia. Warto brać pod uwagę zalecenia i przeciwwskazania znajdujące się na ulotce bądź opakowaniu.

Podsumowanie
W okresie ciąży wskazana jest daleko idąca ostrożność w stosowaniu ziół, jak również suplementów diety czy innych preparatów zdrowotnych. Niektóre z nich mogą wywoływać skutki uboczne. By zapobiec działaniom niepożądanym, warto wiedzieć, jakie zioła można, a jakich lepiej nie stosować w ciąży. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości z tym związanych wskazana jest konsultacja z lekarzem.