W polskiej kuchni buraki są najczęściej dodatkiem do dań mięsnych, ale dopiero po ugotowaniu i przyprawieniu. Tymczasem najwięcej witamin mają one w stanie surowym. Spokojnie, nie chcemy cię namówić do jedzenia surowych buraków – wystarczy, że wyciśniesz z nich sok!
Czy warto pić sok z buraka?
Buraki czerwone to bogate źródło witamin oraz innych cennych składników odżywczych. Od pokoleń są smacznym dodatkiem do dań mięsnych. Można je upiec, zrobić z nich surówkę lub zupę. Regularne spożywanie tych warzyw wpływa korzystnie na cały organizm, warto jednak wiedzieć, że obróbka termiczna w dużym stopniu pozbawia ich właściwości zdrowotnych. Alternatywą niekoniecznie musi być jedzenie surowych buraków. Nie mniej zdrowy jest buraczany sok.
Buraki czerwone: co zawierają?
Burak czerwony zawiera:
- sporo białka,
- witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy),
- witaminy C, A i K,
- błonnik,
- żelazo,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- fosfor,
- miedź,
- chlor,
- fluor,
- cynk,
- bor,
- lit,
- a także związki o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym.
Buraki obfitują ponadto w kwasy organiczne, między innymi kwas jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawianowy. Innym cennym składnikiem są polifenole, karotenoidy i glikozydy, w tym również betanina odpowiadająca za czerwony kolor warzywa.
Sok z buraka – właściwości
Ze względu na dużą zawartość witamin oraz innych składników odżywczych sok z buraka jest doskonałym remedium na anemię. Żelazo i witaminy z grupy B wpływają dobroczynnie na układ krwionośny i sprzyjają procesom tworzenia czerwonych krwinek. Niektóre związki zawarte w burakach obniżają ciśnienie tętnicze, redukują poziom „złego” cholesterolu, a także poszerzają światło naczyń krwionośnych, co zapobiega powstawaniu zmian miażdżycowych.
Część substancji zmniejsza ryzyko chorób związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego: udaru mózgu, zawału i choroby niedokrwiennej serca.
Znajdująca się w burakach betanina jest silnym antyoksydantem, który wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne. Dlatego lekarze zalecają pić sok buraczany w przypadku stanów zapalnych oraz infekcji bakteryjnych i wirusowych. Łagodzi on objawy kaszlu (mokrego i suchego), wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry i kondycję. Co więcej, regularne picie soku z buraka spowalnia procesy starzenia się organizmu.
A to jeszcze nie wszystko. Po sok z buraka sięgają osoby odchudzające się, ponieważ poprawia on metabolizm i wspomaga organizm w wydalaniu szkodliwych toksyn. Ma niewiele kalorii (100 ml to jedynie 45 kcal), a błonnik na długo zapewnia poczucie sytości. Witaminy z grupy B wpływają zbawiennie na układ nerwowy. Azotany natomiast wskutek procesów metabolicznych przekształcają się w tlenek azotu, który wpływa na wydolność organizmu i ukrwienie mięśni – dlatego sok z buraka piją również sportowcy.
Ten smaczny, niskokaloryczny napój chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn, wyostrza koncentrację, reguluje cykl snu, łagodzi migrenę i uderzenia gorąca w okresie przekwitania, a nawet objawy nerwic i depresji. Do swojej diety powinni go włączyć diabetycy – nie tylko dlatego, że jego indeks glikemiczny wynosi 30.
Sok z buraka przywraca przede wszystkim równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, która u osób chorujących na cukrzycę bywa często zaburzona. Bor natomiast, który też pojawił się na naszej liście substancji znajdujących się w burakach, stymuluje produkcję hormonów płciowych (działa więc podobnie jak viagra).
Przeciwwskazania
Sok z buraka ma wiele cennych właściwości, ale nie powinny go pić osoby chorujące na reumatyzm, kamicę nerkową oraz dnę moczanową. Dlaczego? Ponieważ w burakach znajdują się szczawiany, które zaostrzają objawy tych chorób. Kolejnym przeciwwskazaniem jest niskie ciśnienie tętnicze – buraki je obniżają, co przy częstym i regularnym spożywaniu może spowodować problemy zdrowotne.