Poradnik

Pyłek pszczeli – co warto o nim wiedzieć?

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli, który powstaje w ulach, stanowi nie tylko cenne pożywienie dla larw, ale również skuteczne remedium na wiele ludzkich przypadłości. Co więcej, jego regularne spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób, ma więc wymiar profilaktyczny. Ten naturalny produkt wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Pyłek pszczeli to przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy. Przy użyciu miodu owady zlepiają go w kulki i umieszczają na plastrach w ulu.
Raczą się nim głównie larwy, choć jak pokazują badania- może być również spożywany przez ludzi, i to z zaskakującym efektem.
Pyłek pszczeli łagodzi bowiem różne dolegliwości. Wzmacnia odporność, w związku z czym zaleca się go jeść w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwiej o infekcje.
Co zawiera pyłek pszczeli i jakie jeszcze ma właściwości?

Pyłek pszczeli – co zawiera?

  • Pyłek pszczeli zawiera aż 250 cennych dla zdrowia substancji, które wspierają układ odpornościowy i poprawiają ogólną kondycję organizmu, między innymi lizynę, metioninę, walinę, treoninę, histydynę, fenyloalaninę, argininę, tryptofan czy izoleucynę.
  • Obfituje w białko i aminokwasy egzogenne (czyli takie, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć).
  • Stanowi bogate źródło aminokwasów endogennych: alaniny, cysteiny, priony, glicyny, seryny, kwasu asparaginowego i kwasu glutaminowego. Wystarczy spożyć 30 g pyłku, aby dostarczyć sobie odpowiednią ilość podstawowych aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów.
  • W pyłku pszczelim znajdują się łatwo przyswajalne węglowodany, np. glukoza, fruktoza, skrobia, celuloza, ksyloza czy arabinoza, oraz 14 nienasyconych kwasów tłuszczowych, między innymi kwas linolowy.
    Związek ten poprawia kondycję skóry, zapobiega rogowaceniu i nadmiernej suchości, reguluje pracę gruczołów łojowych, wykazuje też działanie antyoksydacyjne.

Pyłek pszczeli – właściwości zdrowotne

Pyłek pszczelni wzmacnia odporność u dzieci i u dorosłych, pobudzając organizm do zwiększonej produkcji limfocytów, monocytów, eozynofilii, które to substancje chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

Mała ilość białych krwinek naraża nas na przeziębienia, ostrzejszy przebieg chorób i powolniejszą regenerację po wyzdrowieniu. Dzięki dodatkowemu zastrzykowi leukocytów w momencie infekcji możemy zapobiec dalszemu rozwojowi choroby, a nawet ciężkim powikłaniom, np. zapaleniu płuc.

Pyłek pszczeli skutecznie hamuje infekcje górnych dróg oddechowych, sprzyja regeneracji w przypadku chorób onkologicznych, wymagających użycia specjalistycznego promieniowania. Wyniki badań wskazują, że osoby, które jadły pyłek w trakcie radioterapii, uzyskiwały lepszy rezultat: miały więcej hemoglobiny we krwi i łagodniej przechodziły skutki choroby popromiennej.
Co więcej, odnotowano u nich większe stężenie witaminy E, albumin, gamma-globulin oraz białka całkowitego.

Regularne spożywanie pyłku pszczelego skutkuje też wzrostem produkcji fagocytów i makrofagów – komórek żernych unieszkodliwiających patogeny. Zaobserwowano ponadto korzystny wpływ na śledzionę i wątrobę.
W razie nagromadzenia się toksyn wątroba może nie podołać swojemu zadaniu, zwłaszcza jeśli nie odżywiamy się zdrowo albo nadużywamy alkoholu. W takiej sytuacji pyłek pszczeli znacznie odciąża ten narząd, wspomagając go w usuwaniu metali ciężkich z organizmu.

Dodaj komentarz