Przechowywanie Yerba Mate – co warto wiedzieć o magazynowaniu zapasów Yerby?

Przechowywanie Yerba Mate

Yerba Mate to produkt naturalny, stąd jego odpowiednie Przechowywanie bywa określane jako równie ważne, jak sposób zaparzania. Nieodpowiednie opakowanie czy miejsce magazynowania może sprawić, że susz straci swój smak i aromat, a nawet właściwości. O czym należy zatem pamiętać po zakupie Yerba Mate?

Najważniejsze zasady przechowywania Yerba Mate

Jak większość parzonych napojów, susz Yerba Mate należy przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli liście będą miały kontakt z tlenem zawartym w powietrzu, dojdzie bowiem do szkodliwego procesu fermentacji. Podobnie szkodliwe są dla Yerby promienie słońca, które nagrzewają susz i przyspieszają proces oksydacji.

Warto pamiętać także, aby Yerba Mate przechowywać z daleka od źródeł silnych zapachów, ponieważ liście bardzo szybko chłoną aromaty z otoczenia, co znajduje odzwierciedlenie w smaku naparu. Jakie opakowania sprawdzą się zatem podczas magazynowania tego produktu? Przede wszystkim nieprzezroczyste opakowania strunowe, szczelnie zamykane puszki metalowe, opakowania hermetyczne i szczelnie zakręcane słoiki. 

Przechowywanie Yerba Mate w puszce

Najlepszym sposobem na prawidłowe Przechowywanie Yerby jest zakup produktu w dedykowanej puszce lub dokupienie takiego gadżetu osobno. Metalowa puszka na susz ma nawet specjalną nazwę – yerbera. Opakowanie mieści zazwyczaj pół kilograma zmielonego suszu. Posiada także specjalny dozownik, który służy przesypywaniu liści do naczynia, w którym parzony będzie napój.

Dzięki niewielkiemu otworowi w wieczku pojemnika możliwe jest precyzyjne dozowanie suszu oraz zwiększenie jego ochrony przed niepotrzebnym dopływem światła słonecznego i powietrza. Yerberę może zastąpić także inna metalowa puszka – na przykład po herbacie lub kawie. Poza tym, podobnie jak w przypadku herbat, Yerba Macie służy Przechowywanie w dużych ilościach, ponieważ zmniejsza to ryzyko pochłaniania wilgoci i wietrzenia produktu.

Przechowywanie Yerba Mate

Przechowywanie Yerba Mate w słoiku

Yerba Mate można magazynować także w zwykłym przezroczystym słoiku, na przykład po przetworach. Przechowywanie w ten sposób suszu jest możliwe pod warunkiem szczelnego zamykania słoika i przechowywania go w miejscu nienasłonecznionym (w szafce). Inną opcją jest także oklejenie lub pomalowanie szkła na ciemny kolor, co pozwoli zabezpieczyć zawartość przed wpływem światła.

Yerba w oryginalnym opakowaniu

Przez krótki okres czasu Yerbę można przechowywać także w oryginalnym, miękkim opakowaniu, czyli papierowej lub foliowej torbie. Po każdorazowym usypaniu suszu taki woreczek należy jednak dokładnie i mocno zawinąć, a następnie spiąć klamerką lub gumką recepturką. Jeśli uzyskamy w ten sposób efekt szczelności, susz będzie magazynowany prawidłowo, a co za tym idzie zachowa swój oryginalny smak i aromat na długo. 

Jak długo można przechowywać Yerba Mate?

Odpowiednio przechowywany susz Yerba Mate powinien zachowywać doskonały smak i przyjemny aromat przez około 2 lata od otwarcia oryginalnego opakowania i przesypania zawartości do innego pojemnika. Świeżość liści szacuje się jednak nawet na okres trzech lat. Po tym czasie Yerba może nieco się zestarzeć, jednak nadal nadaje się do parzenia i picia. 

Jakość, smak i aromat Yerba Mate uwarunkowane są nie tylko przez wybrany gatunek suszu czy sposób jego parzenia, ale również przez warunki magazynowania suszu. Odpowiednie Przechowywanie ma ogromny wpływ na walory smakowe i trwałość produktu, dla którego szkodliwe jest działanie promieniowania słonecznego, wysokiej temperatury oraz tlenu. Właściwe opakowanie na Yerba Mate to zatem opakowanie szczelne, przechowywane w miejscu nienasłonecznionym.