Schorzenia

Zioła na osteoporozę

Zioła na osteoporozę

Wydawać by się mogło, że produkty mleczne to najlepsi sprzymierzeńcy człowieka w profilaktyce osteoporozy. Nie każdy jednak je toleruje. Warto też pamiętać, że wspaniałymi źródłami wapnia, bardzo istotnego dla mocnych kości, są także rośliny, w tym zioła. Zioła obfitują ponadto w inne związki mające kluczowe znaczenie dla zdrowia stawów oraz kości. Które z nich warto włączyć do diety, by uniknąć osteoporozy lub zwiększyć swoje szanse w walce z tą chorobą?

Zdrowe kości – nie tylko jogurty i mleko

Osteoporoza to zaburzenie funkcjonowania układu kostnego, polegające na zmniejszaniu się masy kośćca wraz z wiekiem. Rozrzedzenie tkanki kostnej powoduje, że Kości stają się coraz słabsze i łatwiej dochodzi do złamań w ich obrębie. Częściej na osteoporozę chorują kobiety.

Wystąpienie osteoporozy jest związane z funkcjonowaniem układu hormonalnego. Dlatego najczęściej cierpią na nią kobiety po menopauzie. Wśród mężczyzn choroba ta jest związana ze starzeniem się organizmu i zwykle dotyka panów w podeszłym wieku. Dieta oraz styl życia mają duży wpływ na rozwój osteoporozy. Ryzyko zwiększają brak aktywności fizycznej, niedobory witaminy D3 oraz wapnia, palenie papierosów, zbyt częste spożywanie kofeiny, alkohol, zbyt wysoka podaż sodu w diecie, a niewielki udział warzyw i owoców.

W profilaktyce tej choroby bardzo ważny jest nasz codzienny jadłospis oraz suplementacja, zwłaszcza witaminy D. Istotną rolę odgrywa wapń, a także fitohormony. Dla zdrowia kości warto uzupełnić dietę o potrzebne warzywa, a także zioła. Dla wielu to zaskakujące, ale te ostatnie również mają wpływ na kondycję kośćca. Zioła na osteoporozę – zadbaj o profilaktykę naturalnie!

Pokrzywa jako naturalne i doskonałe źródło wapnia

Pokrzywa ma liczne walory, m.in. pozwala skutecznie oczyścić organizm i zawalczyć o piękne, zdrowe włosy oraz paznokcie. Warto pamiętać, że to pospolite, aczkolwiek cenne ziele jest też Bardzo dobrym źródłem wapnia. Okazuje się, że o wiele lepszym niż produkty powszechnie słynące z jego zawartości. Jeśli więc mamy zamiar wypić szklankę mleka dla zdrowia kości, możemy zamiast tego zaparzyć sobie kubek pokrzywy, która dostarczy nam ponad dwukrotnie więcej wapnia. Co ważne, pokrzywa zawiera też krzem, inny pierwiastek o bardzo istotnym wpływie na nasz kościec.

Owies jako kolejne roślinne źródło wapnia

Ziele owsa zawiera krzem, magnez oraz wapń. Można z niego przygotować prozdrowotną herbatkę ziołową. Najlepiej zbierać ziele owsa w fazie mlecznej, czyli w bardzo krótkim czasie, kiedy jest najbardziej wartościowy.

Krzem z roślin – wsparcie dla włókien kolagenowych

Dlaczego krzem jest ważny dla zdrowia naszych kości? Ponieważ stanowi podstawową substancję budulcową włókien kolagenowych, które są ich naturalną podporą. Włókna kolagenowe w młodym organizmie są mocne i elastyczne, jednak z czasem wiotczeją, a produkcja kolagenu w organizmie spada. Aby je wzmocnić Musimy dostarczać sobie m.in. krzemu. Związki krzemu wspierają ponadto chrząstki stawowe i przeciwdziałają degeneracji w obrębie stawów, wzmacniają strukturę kości i są bardzo ważne w przywracaniu im sprawności po urazach ortopedycznych.

Zioła to doskonałe i naturalne źródła krzemu. Do najbardziej znanych i najlepszych należy skrzyp polny. Poza tym bogata w krzemionkę jest też wspomniana wyżej pokrzywa. Nie ulega wątpliwości, że suplementując krzem w profilaktyce osteoporozy, przy okazji zadbamy także o stan paznokci, skóry i włosów. Jeśli jednak zależy nam w szczególności na Przeciwdziałaniu osteoporozie, najlepiej wybrać suplement przeznaczony właśnie do tego celu (a nie np. na piękne i mocne włosy). Będzie on zawierał także inne ziołowe ekstrakty dobre dla kości i stawów.

Zioła na osteoporozę

Lantana pospolita prosto z tropików

Istnieją doniesienia, że ekstrakty z lantany pospolitej mogą zapobiegać utracie kości i zwiększać mineralną gęstość kości. Wszystko dzięki temu, że zapobiegają degeneracji kolagenu poprzez blokadę enzymów z grupy katepsyn. Katepsyny odpowiadają m.in. za rozkład kolagenu, ale i za liczne stany patologiczne w obrębie komórek.

Pełnią jednakże i pożyteczne funkcje. Lantana pospolita ma to do siebie, że jej związki blokują wyłącznie negatywny wpływ katepsyn na rozkład kolagenu, dzięki czemu terapia nimi mogłaby odbywać się bez skutków ubocznych. Lantana pochodzi z krajów tropikalnych i jest obecna m.in. w naturalnej medycynie chińskiej. Chińczycy wykorzystują ją właśnie w leczeniu osłabionych kości. U nas lantana jest jak na razie rarytasem ogrodowym i zainteresowanie nią dotyczy głównie jej walorów ozdobnych.

Ziołowe pułapki zwiększające ryzyko osteoporozy

Jak wiemy Niektóre rośliny mogą zmniejszać przyswajanie wapnia. Mowa o tych z nich, które zawierają w sobie szczawiany i kwas szczawiowy. Należą do nich m.in. szczaw, szpinak, kapusta włoska czy rabarbar. To dlatego szpinak zwykle poleca się podawać z produktem będącym źródłem wapnia, np. z białym serem, śmietaną czy jogurtem. Biodostępność wapnia przy spożywaniu tych roślin zwiększa ponadto poddanie ich obróbce termicznej.

Ubytek wapnia mogą ponadto powodować fityniany i kwas fitynowy (fitowy), ale te występują głównie w nasionach i produktach pełnoziarnistych.

Pluskwica groniasta w menopauzie

Regulacja pracy hormonów w okresie przed i pomenopauzalnym jest bardzo istotna w obliczu zwiększonego ryzyka osteoporozy. Dostępne preparaty zdecydowanie pomagają uzupełnić fitohormony, warto też zwrócić uwagę na pluskwicę groniastą. Na terenie, z którego pochodzi, czyli w Ameryce Północnej, od wieków jest Wykorzystywana przez medycynę ludową w leczeniu rozmaitych dolegliwości kobiecych.

Korzeń pluskwicy to bogactwo wielu cennych substancji, m.in. garbników, izoflawonów, triterpenów, substancji gorczycowych, związków estrogennych, kwasów fenolowych. Pluskwica normuje działanie układu hormonalnego, chroni przed osteoporozą, a przy okazji łagodzi inne objawy przekwitania, np. napięcie, nadmierną potliwość czy szumy w uszach.