Octy ziołowe – dlaczego i z czego robić domowe octy z ziołami?

Ziołowe i kwiatowe octy

O prozdrowotnych właściwościach octu nie trzeba nikogo przekonywać. Zawsze warto mieć w kuchennej szafce jakiś ocet, nawet taki najtańszy, marketowy. Przyda się do odkażania i sprzątania, ale też do gotowania. Natomiast ocet „z wyższej półki” możemy zrobić już sami. Na przykład ocet ziołowy na bazie znanych nam ziół lub ocet kwiatowy. Świetny będzie też ocet ziołowo-kwiatowy! Zaczynamy?

Po co robić i mieć różne rodzaje octów?

Wykorzystywanie octu do sprzątania ma oczywiście wiele zalet, ale to surowiec przydatny i warty stosowania przede wszystkim w kuchni, profilaktyce i kosmetyce. Ocet dodawany do potraw, np. do sałatek, sosów czy przystawek, nie tylko wzbogaca ich walory smakowe. Dobrej jakości ocet reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga odporność organizmu, stymuluje pracę nerek, oczyszcza ciało z toksyn i ułatwia odchudzanie oraz przemianę materii.

Regularnie stosowany ocet pomaga także przywrócić równowagę w stanie zakwaszenia organizmu, niweluje nieprzyjemny zapach ciała, skóry i jamy ustnej. Zewnętrzne wykorzystanie octu ma wielu zwolenników z kręgu kosmetyki naturalnej. Płukanki i toniki na bazie octów różnego rodzaju mogą wzmocnić kondycję włosów, a także poprawić stan skóry.

Dodatkowe właściwości nadamy octom macerując je z wybranymi ziołami i kwiatami. Smak, woń i właściwości ziół, które przejdą do płynu rozszerzą jego zastosowanie oraz sprawią, że stanie się on mniej problematycznym surowcem pod względem zapachowym. Ziołowe i kwiatowe octy są aromatyczne i łagodniejsze. Nie wyróżniają się kwaśnym, ostrym zapachem, który mógłby nas zniechęcać, głównie przed aplikowaniem na skórę i włosy.

Jest jeszcze jedna, poboczna zaleta domowych octów na bazie ziół i kwiatów – podczas kilkutygodniowej maceracji są prawdziwą ozdobą kuchennej spiżarni, podobnie zresztą jak odsączone już i przeplane do butelek gotowe, kolorowe octy.

Jak i z czego przygotować domowy, ziołowy ocet?

Sposoby na zrobienie domowego octu ziołowego lub kwiatowego są dwa. Pierwszy z nich wymaga więcej czasu, ale daje produkt bardziej intensywny i bogatszy. Polega na wspomnianej już maceracji surowca. Wybrane zioła, kwiaty lub owoce (a nawet warzywa czy przyprawy) układamy w większym słoju do 3/4 jego wysokości.

Następnie zalewamy całość wybranym octem, np. winnym lub jabłkowym. Otwór słoja nakrywamy i zabezpieczamy kawałkiem ścierki bawełnianej. Naczynie odstawiamy w bezpieczne miejsce na dwa tygodnie, następnie odcedzamy i zlewamy ocet do docelowych buteleczek, etykietujemy.

Druga metoda na pozyskanie wyjątkowego octu to metoda ekspersowa. Polega na umieszczeniu w garnku wybranych ziół (około 3-4 łyżek), zalaniu szkanką octu i szklanką wody, zagatowaniu i pozostawieniu na noc pod przykryciem do naciągnięcia. Taki ocet ma przede wszystki walory kosmetyczne i jest gotowy do użycia zaraz na drugi dzień.

Do octów możemy dodawać rozmaite ulubione surowce roślinne, pod warunkiem, że znamy ich właściwości. Zioła warto ze sobą mieszać, tworząc barwne i wzmocnione pod względem właściwości mikstury.

  1. Ocet miętowo-estragonowy – wspomaga trawienie, rozluźnia mięśnie gładkie, odświeża i niweluje przykry zapach.
  2. Ocet szałwiowy – wspaniały do włosów przetłuszczających się i z łupieżem, wspomaga drogi oddechowe i łagodzi ból gardła zastosowany jako płukanka.
  3. Ocet nagietkowo-rumiankowy – poprawia kondycję skóy, działa gojąco i przeciwzapalnie na podrażnioną skórę.
  4. Ocet z arniką – wspomaga regenerację i zmiękcza skórę, przyśpiesza gojenie się sińców oraz stłuczeń.
  5. Ocet głogowy – doskonały do potraw, stymuluje pracę serca i układu krążenia.
  6. Ocet czosnkowy – działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, oczyszcza z toksyn, stymuluje odporność.
  7. Ocet gruszkowy – wzbogaca smak potraw, dostarcza błonnika, ma działanie bakterio- i grzybobójcze.
  8. Ocet z forsycji – działa antywirusowo.
  9. Ocet lawendowy – uspokaja, wspomaga zasypianie, niweluje napięcie i ból głowy, ma właściwości antybakteryjne.

Jak stosować ocet ziołowy?

Do potraw, sałatek i sosów, w celu zakwaszenia zupy czy dodania wyrazistości daniom mięsnym i rybnym, wystarczy nam chlust wybranego octu. Jeśli decydujemy się pić ocet, np. podczas odchudzania, oczyszczania czy stymulowania organizmu, łyżkę rozcieńczamy w letniej wodzie.

Ocet należy rozcieńczyć w takiej samej ilości wody także do przygotowania płukanki (do gardła, jak i na włosy) oraz toniku. Większą ilość octu (szklankę) możemy dolać do aromatycznej kąpieli, np. w celu rozluźnienia obolałych mięśni, wyciszenia się lub zmniejszenia potliwości skóry.

Dodaj komentarz