Atlas roślin i ziół leczniczych

Pieprz syczuański

Pieprz syczuański

Pieprz syczuański ma bardzo charakterystyczny smak, zupełnie inny niż powszechnie używany w polskiej kuchni pieprz czarny. Na Dalekim Wschodzie od wieków stosuje się go w charakterze środka leczniczego. Jakie właściwości ma ta przyprawa i z jakimi daniami ją podawać?

Pieprz syczuański zawdzięcza swoją nazwę chińskiej prowincji Syczuan, w której stanowi nieodłączny składnik wielu lokalnych potraw. Obecnie rośnie także w Japonii, Ameryce Północnej oraz Himalajach.

Wszystkie dostępne w sprzedaży odmiany pieprzu syczuańskiego są dodawane do leków ziołowych, ponieważ zawierają duże ilości cennych dla zdrowia substancji. Ale do celów kulinarnych nadaje się wyłącznie jedna odmiana: Zanthoxylum piperitum.

Pieprz syczuański w kuchni

Zanthoxylum piperitum można kupić w postaci zmielonych lub całych pustych łusek. Przyprawa ma ostry, nieco cytrusowy smak. Wywołuje mrowienie języka, które dla jednych może być przyjemne, dla innych okropne.

Pieprz syczuański stanowi domenę kuchni azjatyckiej, znanej z ostrych, wyrazistych przypraw. Jest dodawany przede wszystkim do mięsa białego, ale łączy się go też z innymi rodzajami mięs, a także z daniami rybnymi. Ponadto sprawdza się idealnie w roli dodatku do sałatek i zup.

Co ciekawe, pieprzem syczuańskim przyprawia się również owoce, np. melony, papaje, ananasy, mango i kiwi. Dla uzyskania optymalnego efektu najlepiej polać je najpierw olejem, a dopiero w drugiej kolejności posypać zmieloną przyprawą.

Pieprz syczuański smakuje ciekawie w połączeniu z imbirem, gwiazdkami anyżu oraz chili. Jest częstym składnikiem marynat do grillowanych mięs. W Polsce rzadko się go używa, a jeśli już, to tylko do drobiu i ryb. Tym bardziej warto spróbować tej azjatyckiej przyprawy.

Pieprz syczuański – właściwości

Pieprz syczuański to nie tylko smaczna i wyrazista przyprawa, ale również ziele o licznych właściwościach zdrowotnych. Choćby z tego względu warto od czasu do czasu zastąpić nim tradycyjny pieprz czarny. Zanthoxylum piperitum:

  • zapobiega spazmom i wzdęciom,
  • oczyszcza krew,
  • usuwa toksyny z organizmu,
  • wspomaga trawienie,
  • zabija szkodliwe bakterie,
  • rozluźnia kurcze przewodu pokarmowego,
  • łagodzi kolki,
  • uśmierza bóle, np. żołądka, zębów czy gardła (znieczulając wnętrze jamy ustnej),
  • wykazuje działanie przeciwgrzybicze,
  • usuwa nadmiar wilgoci z ciała.

Aby w pełni wykorzystać leczniczy potencjał pieprzu syczuańskiego, należy kupować go w postaci całych łupin i mielić dopiero przed użyciem. Dla uzyskania głębszego aromatu Zanthoxylum piperitum można podprażyć na patelni. Pamiętaj, by przechowywać pieprz w szczelnie zamkniętym pojemniku, gdyż bardzo szybko traci on swój charakterystyczny zapach.

Pieprz syczuański w Polsce

Pieprz syczuański sprzedawany w polskich sklepach nie jest tak ostry jak ten, którego używają Azjaci. By w ogóle było go czuć w potrawie, trzeba użyć naprawdę dużych ilości. Jeśli zależy ci na oryginalnym smaku przyprawy, zawsze możesz samodzielnie wyhodować żółtodrzew pieprzowy w swoim ogródku. Roślina ta całkiem nieźle radzi sobie z panującym w Polsce klimatem.

Dodaj komentarz