Atlas roślin i ziół leczniczych

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa, nazywana również miętą lekarską, jest znana już od wieków ze swoich właściwości leczniczych. Rośnie na terenie Europy, jest również uprawiana w Polsce.

Właściwości i zastosowanie mięty pieprzowej

Surowcem leczniczym w przypadku mięty pieprzowej jest jej ziele oraz liście mięty, które można suszyć, ale z których pozyskuje się też olejek miętowy, a po jego wymrażaniu również mentol. Miętę można podawać w postaci wyciągu, herbaty, nalewki czy właśnie olejku.

Szerokie zastosowanie mięty w lecznictwie wykorzystywano już w starożytności. Mięta pieprzowa pomaga między innymi w leczeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak ból żołądka, niestrawność, nudności czy kolka jelitowa. Jest także stosowana przy chorobach wątroby oraz dróg żółciowych, łagodzi objawy zapalenia zatok, przeziębienia czy grypy, a wcieranie olejku miętowego może pomóc zmniejszyć ból migrenowy, nerwobóle oraz bóle reumatyczne.