Atlas roślin i ziół leczniczych

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa

Aromatyczna i świeża mięta pieprzowa to najczęściej uprawiany gatunek mięty. Jest rośliną wieloletnią, której walory docenimy nie tylko latem, choć to wtedy najchętniej wykorzystujemy jej właściwości smakowe. Mięta pieprzowa wyróżnia się wysoką zawartością olejku eterycznego o ważnym działaniu terapeutycznym.

Mięta pieprzowa w uprawie

Mięta pieprzowa jest mieszańcem międzygatunkowym, efektem skrzyżowania się mięty nadwodnej i zielonej. Nie występuje w stanie dzikim, a jedynie w uprawie. Tylko 10 na 100 owoców mięty pieprzowej jest bowiem zdolnych do kiełkowania, dlatego rozmnaża się ją wegetatywnie poprzez podział kłącza lub całej rośliny.

Mięta pieprzowa dostępna jest w wielu ciekawych i wonnych odmianach. Uprawiając ją w ogródku lub na parapecie pamiętajmy, że lubi wilgotną i żyzną glebę. Mięta silnie się rozkrzewia i jest bardzo ekspansywną byliną, warto więc zadbać o to by, nie zagłuszała innych roślin.

Lecznicze i prozdrowotne działanie mięty pieprzowej

Mięta pieprzowa to w systematyce również mięta lekarska, co świadczy o tym, że właśnie ten gatunek posiada najważniejsze i udowodnione działanie lecznicze. W medycynie ludowej stosowany jest od wieków i w wielu dolegliwościach do dzisiaj wybieramy go jako naturalny lek, sprawdzone remedium, dzięki któremu możemy ograniczyć przyjmowanie preparatów syntetycznych.

Mięta pieprzowa znana jest głównie ze swoich właściwości łagodzących typowe zaburzenia w funkcjonowaniu układów pokarmowego i trawiennego. To skuteczny środek rozkurczowy, poprawiający perystaltykę jelit, łagodzący wzdęcia, bóle brzucha, nudności, działający leczniczo przy zatruciach pokarmowych i pobudzający apetyt. Mięta pieprzowa stymuluje produkcję żółci i soków trawiennych, wspomaga wątrobę. Może być stosowana przy niewydolności wątroby o lekkim stopniu zaawansowania, zapaleniu pęcherzyka żółciowego i w schorzeniach dróg żółciowych.

Przyjęło się również, że mięta pomaga na zgagę. Niestety, w tym akurat przypadku może nasilać dolegliwości. Zgaga pojawia się jako efekt wzmożonej produkcji kwasów żołądkowych, mięta zaś jako środek dodatkowo stymulujący ich wydzielanie, będzie jedynie wzmacniać uczucie palenia w przełyku.

Preparaty z mięty pieprzowej sprawdzają się także przy infekcjach górnych dróg oddechowych, ułatwiają oddychanie, łagodzą uporczywy kaszel, działają przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Mięta bardzo dobrze radzi sobie z zakażeniami wirusowymi, dlatego można włączyć ją do łagodzenia objawów ospy wietrznej czy opryszczki. Stosowana zewnętrznie zmiękcza i odświeża skórę, likwiduje łupież i przyspiesza porost włosów, ponadto zapewnia uczucie chłodu, działa lekko przeciwbólowo i łagodzi świąd.

Mięta pieprzowa standardowo dodawana jest do past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej, co nadaje tym produktom nie tylko działanie odświeżające, ale też antybakteryjne.

Olejek z mięty pieprzowej

Surowcem leczniczym są same liście lub ziele mięty pieprzowej. Większość prozdrowotnych właściwości nadaje im olejek eteryczny, z którego pozyskuje się mentol – substancję szeroko wykorzystywaną w przemyśle, zarówno farmaceutycznym, jak i spożywczym. Mentol stanowi około 30-55% zawartości olejku eterycznego z mięty pieprzowej, poza tym w jego skład wchodzą menton i seskwiterpeny. Same liście stanowią źródło minerałów, kwasu askorbinowego, flawonoidów i garbników.

Miętę pieprzową, jako gatunek o najwyższej zawartości olejku, uprawia się głównie w celu jego pozyskania. Olejek znajduje zastosowanie w aromaterapii, w produkcji kosmetyków oraz środków higieny, w produkcji żywności, jako składnik maści, kropli i płukanek, a nawet w perfumiarstwie. Jest jednym z podstawowych i najlepiej sprawdzonych olejków eterycznych w aromaterapii, dlatego jego buteleczkę warto mieć w domu. Olejek sprawdzi się także w domu i ogrodzie do odstraszania insektów. Jest pozyskiwany przez destylację parą wodną nadziemnych części rośliny w okresie kwitnienia.

Jeśli posiadamy swój egzemplarz mięty, łatwo zauważymy, że to właśnie po wypuszczeniu kwiatów mięta pachnie i smakuje najbardziej intensywnie, co przekłada się również na siłę jej działania.

Napar z mięty – filiżanka dla zdrowia i spokoju

Poza olejkiem eterycznym, warto stosować świeże lub suszone liście mięty. Nawet dodanie ich do wody czy lemoniady ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Liście mięty można dodawać też do ziemniaków czy sałatek lub deserów. Klasycznym i ulubionym remedium na bazie mięty jest zaś oczywiście napar miętowy, który łagodzi dolegliwości żołądkowe, ale też uspokaja i pomaga zasnąć, łagodzi migrenowe i napięciowe bóle głowy.