Atlas roślin i ziół leczniczych

Liść laurowy

Liść laurowy

Liść laurowy to jedno z najczęściej stosowanych ziół w polskiej kuchni. Ma przyjemny, korzenny aromat i doskonale podnosi walory smakowe potrawy. Wykazuje także wiele właściwości leczniczych.

Właściwości i zastosowanie liścia laurowego

Drzewa laurowe naturalnie występują na południu Europy i w Azji. Ich liście od dawna wykorzystuje się w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Liść laurowy ma działanie oczyszczające, moczopędne, odtruwające. Łagodzi stany zapalne i działa bakteriobójczo. Może być stosowany w leczeniu wielu dolegliwości, między innymi problemów trawiennych, cukrzycy, chorób kardiologicznych, dolegliwości skórnych.

Liść laurowy może być stosowany wewnętrznie lub zewnętrznie. Napar z tej rośliny wspomaga działanie wątroby, oczyszcza stawy ze złogów, reguluje ciśnienie. Łagodzi również kaszel i wspomaga leczenie oskrzeli. Olejek z liścia laurowego lub produkowane z niego mydło z Aleppo przynoszą doskonałe efekty w leczeniu różnego pochodzenia problemów dermatologicznych: trądziku, łuszczycy, atopowego zapalenia skóry. Działają oczyszczająco, nawilżająco i łagodząco.