Atlas roślin i ziół leczniczych

Jasnota biała

Jasnota biała

Masz bolesne i obfite miesiączki? A może dokuczają ci upławy? Koniecznie zastosuj jasnotę białą.
Jasnota biała rośnie w Europie i w niektórych częściach Azji, można się na nią natknąć również w Polsce. Z wyglądu przypomina nieco pokrzywę. Ponieważ jednak nie parzy, bywa nazywana „głuchą pokrzywą”.

Jej cechą charakterystyczną są białe, jadalne kwiaty, w których zawiera się przepyszny nektar. Jadalne są też liście – mogą posłużyć na przykład za składnik sałatek. Ze względu na wiele zdrowotnych właściwości jasnotę białą stosuje się od wieków w ziołolecznictwie. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety.

Jasnota biała – właściwości

Najwięcej korzyści ze spożywania kwiatów jasnoty białej mają kobiety – roślina ta skutecznie łagodzi bowiem obfite, bolesne miesiączki. Oprócz tego zwalcza upławy, wzmacnia osłabiony pęcherz i leczy z niestrawności.
Zawiera dużą ilość garbników i flawonoidów, które to związki uszczelniają naczynia krwionośne, zapobiegają rozwojowi stanów zapalnych, sprzyjają regeneracji organizmu i oczyszczają układ pokarmowy z toksyn. W celach leczniczych wykorzystuje się kwiaty, liście i korzeń jasnoty. Najlepszą porą do zbierania tej rośliny jest wczesna wiosna oraz jesień.

Jasnota biała – na co jeszcze pomaga?

Jasnota biała znajduje zastosowanie w leczeniu rozmaitych dolegliwości, nie tylko kobiecych:

  • wpływa korzystnie na pracę pęcherza i nerek,
  • wykazuje działanie moczopędne,
  • wspomaga organizm w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii,
  • poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • łagodzi wzdęcia,
  • zapobiega biegunce i krwotokom,
  • uspokaja,
  • leczy niedokrwistość,
  • poprawia stan cery trądzikowej,
  • zmniejsza opuchliznę pod oczami,
  • zwalcza stany zapalne układu oddechowego,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • pomaga na przewlekłe zapalenie oskrzeli oraz tzw. kaszel palacza.
Jasnota biała

Jasnota biała – przeciwwskazania

Jasnoty białej nie powinny spożywać kobiety w ciąży i w okresie laktacji. Nie wolno wtedy jeść ani kwiatów, ani liści, nie zaleca się też picia naparów. Dopuszczalne jest wyłącznie zastosowanie zewnętrze (w przypadku uszkodzeń skóry), ale tylko po konsultacji z lekarzem.

Gdzie kupić jasnotę białą?

Jasnota biała dostępna jest w sklepach zielarskich w postaci rozdrobnionego suszu. Samodzielnie zebraną jasnotę należy najpierw wysuszyć w przewiewnym miejscu, nim zastosuje się ją w celach leczniczych. Można robić z niej napary lub przemywać nią rany.

Skuteczność rośliny w zwalczaniu kobiecych dolegliwości nie zależy od formy podania – pożądany efekt przynosi zarówno picie naparów, jak i jedzenie kwiatów czy liści. Co do innych problemów zdrowotnych, najlepszy rezultat daje łączenie jasnoty z innymi ziołami o właściwościach leczniczych.

Jak przygotować jasnotę do jedzenia?

Nic nie stoi na przeszkodzie, by po umyciu i wysuszeniu jeść jasnotę na surowo, ale dla lepszego smaku można ją przygotować w ten sam sposób, w jaki przygotowuje się szpinak. Wystarczy zebrać młode, wiosenne listki, umyć je w ciepłej wodzie, odsączyć, a następnie posypać nimi roztopione masło i dusić. Smak jasnoty urozmaici cebula, czosnek lub śmietana.