Estragon jest przyprawą o wyjątkowym smaku i silnym aromacie. Od wieków wykorzystuje się go w lecznictwie ludowym ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Na jakie dolegliwości pomaga i czy to prawda, że wchodzi w skład wielu kosmetyków? O tym poniżej.
Estragon, nazywany również bylicą dragankiem, jest znaną i powszechnie używaną rośliną z rodziny astrowatych. Pochodzi z Azji, skąd w XI w. został przywieziony do Europy przez Mongołów. Znajduje zastosowanie w kuchni, lecznictwie, a nawet kosmetyce. Używa się go w produkcji między innymi mydeł i perfum, a także w ramach aromaterapii. Wyciągi z estragonu wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne.
Estragon w kuchni
Zapach estragonu dałoby się opisać jako orzeźwiający i słodki, z gorzką nutą. Francuska odmiana jest delikatniejsza niż rosyjska: ta druga ma większe liście i bardziej gorzki smak. W kuchni wykorzystuje się tylko naziemne części rośliny – mogą być świeże albo suszone. W tym drugim przypadku przyprawę podaje się w postaci mielonej lub kruszonej. Zawodowi kucharze chętniej przyprawiają jednak dania świeżym ziołem, ponieważ suszone szybko traci swoje właściwości.
Estragon stanowi istotny składnik kuchni francuskiej. Dodaje się go jajek, zup, majonezu, omletów i sosów na bazie śmietany. Komponuje się idealnie z pieczoną kaczką, jagnięciną, kurczakiem, rybą i owocami morza, a także z masłem ziołowym i musztardą. Estragonem przyprawia się ogórki, buraki, grzyby i sałaty.
W używaniu estragonu jako przyprawy należy zachować umiar, ponieważ ma on wyrazisty, intensywny smak, który może przyćmić inne składniki. Najlepsze efekty kulinarne daje w połączeniu z bazylią, pietruszką, tymiankiem, trybulą i szczypiorem. Po ugotowaniu staje się bardziej gorzki, dlatego zaleca się go używać tuż przed zdjęciem potrawy z ognia.
A oto kilka Popularnych dań, w których estragon odgrywa kluczową rolę:
- zupa grzybowa,
- szparagi z sosem estragonowym,
- sorbet gruszkowy z estragonem,
- sernikowe muffinki wiśniowo-estragonowe,
- pieczone i duszone mięsa,
- zupa brokułowa z serem brie,
- jabłecznik,
- duxelle, czyli potrawa z grzybów i szalotek duszonych na maśle,
- gruszki z pesto estragonowym.
Właściwości lecznicze estragonu
Znajdujące się w estragonie składniki aktywne zabijają szkodliwe bakterie i grzyby, łagodzą stany zapalne, przeciwdziałają cukrzycy, zapobiegają agregacji płytek krwi, usprawniają pracę żołądka i zwalczają drgawki.
Wyciągi z estragonu wykazują aktywność antybakteryjną w stosunku do chorobotwórczych szczepów, takich jak Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Shigella, Listeria monocytogenes czy Staphylococcus epidermidis. Badania wykazały, że wodne ekstrakty okazują się skuteczne w zwalczaniu Helicobacter pylori, a także chorób żołądka i dwunastnicy.
Estragon optymalizuje poziom glukozy we krwi, zapobiegając hiperglikemii. Redukuje też ilość Przeciwutleniaczy w organizmie – substancji odpowiedzialnych między innymi za powstawanie chorób nowotworowych. Wpływa korzystnie na układ pokarmowy: pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, ułatwiając trawienie.
Ekstrakty etanolowe z estragonu zabijają bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Przeciwzapalne działanie rośliny zostało dowiedzione w badaniach nad gryzoniami: najpierw sztucznie wywołano u nich zapalenie wątroby, a następnie zaaplikowano niektórym Wyciąg z estragonu. U szczurów, którym podano preparat, obszar martwicy wątroby uległ zmniejszeniu o co najmniej 30%. Dało się również zauważyć wzrost ilości zdrowych hepatocytów we krwi, co oznacza, że estragon wzmacnia nie tylko ich mechanizmy obronne, ale też błonę komórkową komórek wątroby.