Czarna rzepa

Czarna rzepa

Czarna rzepa to roślina z rodziny kapustowatych. W stanie dzikim występuje głównie na wybrzeżach Morza Śródziemnego, jednak uprawiana jest na całym świecie – w tym także w Polsce. Bulwy czarnej rzepy zbierane są przed przymrozkami, zwykle późną jesienią.

Właściwości i zastosowanie czarnej rzepy

Korzeń czarnej rzepy to charakterystyczna bulwa, pokryta ciemną skórką. Jadalny, biały miąższ posiada ostry smak, dzięki czemu doskonale sprawdza się jako składnik wielu potraw oraz surówek. Bulwiasty korzeń występuje jedynie w przypadku odmiany uprawnej – roślina rosnąca na dziko posiada cieńszy, mniej okazały korzeń.

Czarna rzepa posiada wiele cennych właściwości. Może być przyjmowana zarówno w formie posiłku, jak i suplementu. Sprawdza się jako składnik wielu preparatów o działaniu wspomagającym czynność wątroby oraz ułatwiających odchudzanie. Czarna rzepa może być stosowana także zewnętrznie – wzmacnia cebulki włosów oraz przeciwdziała łupieżowi, dzięki czemu bywa wykorzystywana w produkcji ziołoleczniczych kosmetyków do włosów.