Zioła Lecznicze

Borówka czernica (czarna jagoda)

Borówka czernica (czarna jagoda)

Borówka czernica, bardziej znana jako czarna jagoda, jagoda leśna lub borówka czarna, należy do roślin wieloletnich z rodziny wrzosowatych, rozrastająca się za pomocą kłączy, tworząc rozległe płaty. Wysokość tej krzewinki to zazwyczaj od 15 do 30 cm. Występuje niemalże w całej Europie, południowej części Azji i w zachodniej części Ameryki Północnej.

Właściwości i zastosowanie borówki

Borówka czernica (czarna jagoda) ma szerokie zastosowanie. Właściwości lecznicze borówki posiadają zarówno owoce, jak i liście. Świeże owoce borówek mają działanie przeciwbiegunkowe, ale również rozluźniające np. przy zaparciach. Działają przeciwbakteryjnie na bakterie typu Salmonella i gronkowce, czy Helicobacter pylori, do tego mają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Owoce suszone również działają przeciwbiegunkowo, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Stosowane były jako środek na hemoroidy oraz jako środek antyrobaczycowy u dzieci i dorosłych. Liście borówki czarnej mają właściwości przeciwbiegunkowe, przeciwbakteryjne i moczopędne.

Najczęściej stosowane postaci borówki to: świeże owoce, napary, odwary i soki, a także dżemy czy syropy. Ponadto kupić można suszone owoce borówki i suszone jej liście (w sypkiej postaci), a także suplementy diety z wyciągiem z borówki czernicy.

Dodaj komentarz