Atlas roślin i ziół leczniczych

Acerola

Acerola

Myśleliście, że najwięcej witaminy C ma cytryna? Błąd. W owocach aceroli jest jej aż trzydzieści razy więcej! Co jeszcze zawiera ta niezwykła roślina i jak działa na ludzki organizm?

Gdzie rośnie acerola?

Acerola, nazywana również wiśnią z Barbados (łac. Malpighia glabra), została przywieziona do Europy z Ameryki Środkowej. Obecnie rośnie głównie w cieplejszych rejonach globu, choć można ją bez większych przeszkód hodować w warunkach szklarnianych. Amerykanie jako pierwsi poznali się na jej właściwościach leczniczych. Ze świetnym skutkiem karmili owocami aceroli chorych na anemię i ospę wietrzną, a także osoby zmagające się z dysfunkcjami wątroby czy płuc.

Acerola zasłynęła jednak przede wszystkim ze swojego zbawiennego wpływu na układ odpornościowy człowieka. Dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym zawarte w roślinie substancje zapobiegają przeziębieniom oraz infekcjom górnych dróg oddechowych, a to dopiero początek długiej listy korzyści zdrowotnych, jakie daje spożywanie owoców aceroli.

Na co pomaga acerola?

Acerola jest przede wszystkim bogatym źródłem witaminy C. Trzy owoce pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. W 4500 mg mieści się średnio 1500 mg kwasu askorbinowego! Co ciekawe, zielone owoce aceroli mają dwa razy więcej witaminy C niż dojrzałe.

Duża zawartość tego składnika czyni z aceroli naturalny środek na wzmocnienie organizmu, a także bardzo silny antyoksydant przeciwdziałający procesom nowotworowym. Kwas askorbinowy obniża ciśnienie, wspiera pracę układu krążenia, zapobiega miażdżycy i zmniejsza ryzyko udaru mózgu.

Poza tym wzmacnia kości i stawy. Spożywanie owoców aceroli zaleca się w szczególności osobom, które często mają siniaki, cierpią na brak apetytu, szybko się męczą, zmagają się z chronicznym osłabieniem, krwawiącymi dziąsłami, bólami mięśni i stawów. Są to typowe objawy niedoboru witaminy C w organizmie. Regularne jedzenie owoców aceroli powinno rozwiązać problem, o ile przyczyna nie leży gdzie indziej.

Acerola

Antyoksydacyjne właściwości aceroli

Oprócz kwasu askorbinowego acerola zawiera też dwa inne przeciwutleniacze: karotenoidy i antocyjany, które są ponadto naturalnymi barwnikami odpowiadającymi za ciemnoczerwony kolor owoców. Liczne badania wykazały, że związki te zapobiegają chorobom wieku podeszłego i zmniejszają oporność organizmu na leczenie farmakologiczne. W soku aceroli znajduje się 17 karotenoidów w proporcji 371-1881 mg/100 g. Wśród nich największą część (bo aż 75%) stanowi beta-karoten, czyli prowitamina A, która:

  • wpływa korzystnie na wzrok, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej, stanowiącemu najczęstszą przyczynę utraty wzroku w podeszłym wieku,
  • zapobiega chorobom serca,
  • wzmacnia odporność,
  • przyspiesza opalanie.

Antocyjany działają podobnie: wyostrzają wzrok i wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, a ponadto mają właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne i potencjalnie przeciwnowotworowe. W soku z owoców aceroli jest więcej antocyjanów niż w soku z winogron, który słynie z wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Gdzie kupić acerolę?

W lepiej zaopatrzonych sklepach spożywczych kupisz sproszkowany ekstrakt lub sok. W aptekach sprzedaje się nawet tabletki zawierające wyciąg z owoców aceroli. Soki są najtańsze, ale i najmniej skuteczne w walce z dolegliwościami, o których pisaliśmy powyżej.

Dodaj komentarz