Mikroalgi – ich właściwości i zastosowanie

Mikroalgi

Mikroskopijne glony bytujące w wodach słodkich i słonych pomagają nam podbudować zdrowie, polepszyć wygląd skóry i odmłodzić ciało. Składniki zawarte w mikroalgach bardzo dobrze wchłaniają się w organizmie. Dlaczego warto włączyć ich suplementację?

Od makroalg po mikroalgi

Algi, czy też glony, to ogromna grupa organizmów wodnych, najczęściej beznaczyniowych organizmów roślinnych, bakterii i prochlorofitów, ogromnie cenionych od zarania dziejów jako element żywności, praktyk zielarskich czy naturalnych praktyk kosmetycznych. Od wieków stosuje je medycyna dalekowschodnia, a Azjaci uczynili z glonów prawdziwą superżywność.

Glony, w zależności od gatunku, różnią się między innymi kształtem, pokrojem i wielkością. Są bardzo zróżnicowane morfologicznie, przez co ich klasyfikacja jest dość skomplikowana. Weźmy chociażby pod uwagę różnice w wielkości glonów. Z jednej strony mamy kilkunastometrowe wodorosty i makroalgi, a drugiej mikroskopijne mikroalgi – te ostatnie cieszą się niesłabnącym powodzeniem na rynku farmaceutycznym i zdrowej żywności. Mają też wrastające znaczenie dla przemysłu jako źródło biomasy.

Czym są mikroalgi?

Mikroalgi to proste, jednokomórkowe organizmy, które wyróżnia szybki proces namnażania się i wysoka kaloryczność. Zawierają też dobrze przyswajalne białko, kwasy omega-3, kwasy GLA, są źródłem wielu witamin (np. witamin z grupy B) i minerałów oraz chlorofilu, który ma działanie oczyszczające i antyoksydacyjne.
Wszystkie składniki pokarmowe zawarte w mikroalgach cechuje bardzo dobra wchłanialność, dlatego znalazły one zastosowanie jako żywność funkcjonalna. Poleca się je zwłaszcza osobom, które mają problem z wchłanialnością substancji odżywczych w wyniku postępu chorób czy w trakcie rekonwalescencji. Mikroalgi mogą także wzbogacać dietę osób chorych na choroby zwyrodnieniowe, otyłych, z cukrzycą czy hipoglikemią. Często stanowią składnik produktów bio, sporządza się z nich także naturalne barwniki, paszę dla zwierząt i nawozy. Farmacja wykorzystuje mikroalgi do produkcji preparatów wspomagających regenerację skóry oraz gojenie się blizn.

Mikroalgi

Mikroalgi to organizmy żyjące w wodzie morskiej, jak i słodkiej. Są mikroskopijnej wielkości glonami, niejako zawieszonymi w toni wodnej. W naturalnych warunkach rozwijają się szybko i intensywnie mnożą, jednak ich wydobycie nie jest łatwe. To proces kosztowny i nie zawsze skuteczny, przebiega poza tym wieloetapowo. Dlatego naukowcy pracują nad udoskonalaniem metody hodowli mikroalg w fotobioreaktorach, a jednocześnie prowadzą prace nad konstrukcją specjalnych modułów przepływowych do separacji i doławiania tego rodzaju alg.

Jak wykorzystać mikroalgi dla zdrowia?

Mikroalgi zyskują na znaczeniu ze względu na wysoką kaloryczność i możliwość ich wykorzystania w produkcji biomasy. Jednak jak dotąd najważniejsze zastosowanie tych niewielkich glonów obejmuje przemysł spożywczy, farmaceutyczny i kosmetyczny. Bezdyskusyjną zaletą mikroalg jest wysoka zawartość chlorofilu, który oczyszcza organizm z toksyn i pozostałości po lekach, chroni dziąsła oraz zęby przed rozwojem bakterii oraz próchnicy, odbudowuje komórki i działa przeciwzapalnie.

Bardzo korzystnie wpływa na wygląd skóry, opóźnia procesy starzenia się. Gdzie szukać produktów i dodatków mikroalg w sklepach i aptekach? Jedną z najczęściej wykorzystywanych alg mikroskopijnych rozmiarów jest spirulina, mikroalga z gromady sinic. Należy pamiętać, że spirulina to jedynie nazwa handlowa. Wiadomo jednak, że znajdziemy pod nią specyfik o wspomnianych wyżej właściwościach, charakterystycznych dla alg. Spirulina ma zielono-niebieski kolor i jest spiralnie skręcona. Ważniejsze wydaje się jednak jej działanie. Mikroalga ta dostarcza wielu witamin, na przykład jodu, cynku, magnezu, żelaza, a także witamin. Obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia organizm, przeciwdziała alergii, hamuje procesy zapalne, oczyszcza organizm, poprawia wzrok, wymiata wole rodniki.

Do mikroalg zaliczana jest także popularna wśród bioproduktów chlorella, należąca do zielenic. Zawiera ona bogactwo kwasów tłuszczowych, pobudza układ odpornościowy do walki w czasie infekcji, oczyszcza naczynia krwionośne.