Poradnik

Marcowe wysiewy – jakie rośliny siejemy u progu wiosny?

Wysiew w marcu

Marzec to miesiąc, w którym wiosna już śmiało puka do naszych drzwi. Wielu z nas chwyta się wtedy myśli, aby czym prędzej rozpocząć wysiew warzyw i kwiatów. Jakie warzywa i gatunki kwiatów siać w marcu? Które możemy umieścić w gruncie, a które potrzebują ciepła ogrzewanych pomieszczeń?

Warzywa i kwiaty, które siejemy w marcu

Wielu z nas o wysiewie nasion i pielęgnacji domowego ogródka nie myśli dopóki nie poczuje prawdziwego powiewu wiosny.
Pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki możemy, a nawet powinniśmy przygotować już w lutym. Chodzi o wczesny wysiew na rozsady nasion selera, pora, wczesnych odmian warzyw kapustnych oraz sałaty. Jeśli nie zdążymy w lutym, możemy zrobić to jeszcze w pierwszych dniach marca.

Pierwsza połowa marca to również optymalny czas na rozpoczęcie wysiewu do tuneli foliowych marchwi, szpinaku, jarmużu, skorzonery, pasternaku, sałaty masłowej, kopru, grochu, cebuli, bobu, rzodkiewki czy pietruszki. Są to warzywa, które nie mają zbyt wygórowanych wymagań w zakresie temperatury, ich nasiona i kiełki przetrwają więc w warunkach naszego klimatu wysiane do gruntu.

Oprócz osłony w postaci tunelu, warto im jednak zapewnić dodatkowe okrycie z agrowłókniny. Ziemia, do której wysiewamy pierwsze siewki powinna być wcześniej odpowiednio spulchniona i przekopana. Musimy także pozbyć się z niej chwastów i pamiętać o systematycznym odchwaszczaniu na dalszych etapach rozwoju roślin.

W drugiej połowie marca możemy już zabrać się za przygotowywanie rozsad gatunków psiankowatych, czyli pomidora, papryki, oberżyny oraz miechunki. Nasionkom tych roślin powinniśmy jednak zapewnić odpowiednio wyższą temperaturę, gdyż ich potrzeby termiczne to zakres 22-30 st. C.

Wysiew bezpośrednio do gruntu w okresie wciąż powracających przymrozków nie wchodzi w grę w przypadku psiankowatych, dlatego musimy zapewnić im miejsce w ogrzewanym pomieszczeniu, najlepiej na dobrze nasłonecznionym parapecie okna i w bliskości kaloryferów. Nasiona umieszczamy w niewielkich doniczkach, które dodatkowo osłaniamy folią lub wyciętym dnem plastikowej butelki.

W ogrzewanych pomieszczeniach warto też znaleźć miejsce dla siewek kwiatów jednorocznych. Gatunki ciepłolubne, których siew możemy rozpocząć już teraz to m.in. cynia, aksamitka, niecierpek, lewkonia, lwia paszcza, gazania czy heliotrop. Ich nasiona umieszczamy w w niewielkich doniczkach lub miniszklarniach z gotową osłoną i lokujemy w nasłonecznionym, ciepłym miejscu.

Z kolei bezpośrednio do gruntu, ale pod osłoną tunelu foliowego, możemy wysiać niektóre gatunki zdecydowanie odporniejsze na niskie temperatury i ewentualne przymrozki. Zaliczamy do nich chociażby groszek pachnący, chabry, smagliczkę, rezedę czy astry alpejskie.

Jak przygotować się do wczesnych wysiewów i dlaczego warto?

Plany o wczesnej rozsadzie warto powziąć w szczególności co do warzyw. Pozwoli nam ona znacznie wcześniej zebrać bardziej obfite i satysfakcjonujące plony, o ile uda nam się zapewnić roślinkom odpowiednią temperaturę. Oczywiście możemy poczekać kilka tygodni i zaopatrzyć się w gotowe sadzonki pomidorów czy papryki na straganie, aby wciąż cieszyć się własnymi warzywami. Samodzielnie wysianie jest jednak tańsze i może być bardziej efektywne.

Biorąc pod uwagę wymagania termiczne wielu gatunków, siew możemy rozpocząć nawet, gdy nie dysponujemy ogródkiem i przydomową szklarnią. Poszczególne rośliny potrzebują do wykiełkowania optymalnych warunków, które tak wcześnie możemy zapewnić wyłącznie w ciepłym pomieszczeniu. Wysiew roślin na parapet jest bardzo prosty. Niezbędne są jedynie małe doniczki lub pojemniki i osłona, dzięki której woda nie będzie odparowywać, a także zostanie utrzymane ciepło.

Pojemniki możemy zastąpić gotowymi rozwiązaniami. Wybierzmy wielodoniczki z gotowymi osłonkami lu miniszklarnie, które z łatwością zmieszczą się pod oknem. Kiełkujące rośliny powinniśmy przechowywać w pomieszczeniach co najmniej do 15 maja, kiedy to minie ryzyko nocnych przymrozków. Po tej dacie przesadzamy je do gruntu, skrzynek i donic.

Dodaj komentarz