Poradnik

Książki o ziołach i zielarstwie, które warto mieć

Książki o ziołach i zielarstwie

Pasjonaci ziół i ziołolecznictwa chętnie dzielą się swoim doświadczeniem w sieci. Jednak każdy, kto kocha zioła i praktycznie stosuje je na co dzień, nie obejdzie się bez co najmniej kilku książek, które mu to ułatwią.

Książki i albumy zielarskie, leksykony i zielniki – wraz ze wzrostem popularności zielarstwa, rośnie i zapotrzebowanie na dobrą tematyczną literaturę. Oto wybrane pozycje, które z pewnością warto mieć w swojej biblioteczce.

Historyczne i współczesne mieszanki ziołowe do użytku wewnętrznego”, Bartłomiej Byczkiewicz

Ziołolecznictwo rozwija się od dawna, dlatego w bibliotekach i antykwariatach można znaleźć wiele pozycji sprzed kilkudziesięciu lat, które traktują o fitoterapii i podają receptury ziołowe na przeróżne dolegliwości. W tej chwili powinniśmy raczej traktować je jako ciekawostki historyczne, gdyż wiedza i badania z zakresu ziołolecznictwa posunęły się daleko do przodu.

Swego rodzaju rewizją starych receptur jest książka „Historyczne i współczesne mieszanki ziołowe do użytku wewnętrznego”, w której znajdziemy uaktualnione i zweryfikowane na podstawie obecnego stanu badań receptury ziołowe znane od lat. To świetny podręcznik dla tych, którzy postanawiają na poważnie zaangażować się w użytkowanie ziół w celach leczniczych i muszą nabyć podstawową wiedzę z tego zakresu.

Pozycja składa się z części teoretycznej, z której dowiemy się m.in. jak komponować mieszanki ziołowe i jak przygotowywać napary czy odwary. Część praktyczna zawiera ponad 900 receptur z podaniem dawkowania i wskazań.

Leksykon ziół”, Henryk Różański, Hubert Iwiński

Dr Henryk Różański jest uznawany za współczesny autorytet w dziedzinie ziołolecznictwa. Warto sięgać do jego publikacji ze względu na przystępnie podaną i zweryfikowaną wiedzę na temat praktycznego zastosowania poszczególnych ziół i mieszanek. Naukowiec prowadzi też bloga, na którego prędzej czy później trafi każdy zainteresowany ziołami i ich wykorzystaniem w życiu codziennym.

Jak dotąd pojawiła się pierwsza część „Leksykonu ziół” autorstwa tego znanego specjalisty, popełniona wraz z Hubertem Iwińskim. Łącznie zaplanowano ich 24. Pierwsza z pozycji daje nam wgląd do zwięzłych i praktycznych opisów popularnych ziół i ich możliwego wykorzystania w warunkach domowych.

Opisy zawierają wyszczególnienie substancji czynnych i ich działania fitofarmakologicznego. Możemy się z nich szybko dowiedzieć, jak dawkować i przygotować preparat z dziurawca, wrotyczu, tataraku, szałwii, bylicy, mięty czy krwawnika.

Magia polskich ziół”, Patrycja Machałek

W tej pięknie wydanej pozycji znajdziemy świetne receptury, które pozwolą nam wykorzystać rodzime zioła. Dowiemy się, jak i gdzie ich szukać, jak przygotować i w jaki sposób mogą nam pomóc, zarówno w obszarze zdrowia, jak i urody. „Magia polskich ziół” nie jest jednak wyłącznie poradnikiem, do którego sięgamy sporadycznie, by sprawdzić zastosowanie nagietka czy glistnika.

To także zbiór wspaniałych zdjęć oraz ciekawostek i opisów praktyk ludowych związanych z poszczególnymi ziołami. Jest dobrze napisaną książką, którą można przeczytać jak powieść czy literaturę popularno-naukową.

Dzika kuchnia”, Łukasz Łuczaj

Jak wiemy zioła to nie tylko domowe i naturalne leczenie bezsenności, odganianie natrętnych owadów czy też mikstury na niestrawność. Wielu ziół i przypraw o cennych właściwościach używamy w kuchni. „Dzika kuchnia” to świetny poradnik, dzięki któremu dostrzeżemy w nich jeszcze większy potencjał kulinarny. Jak podkreśla sam autor, ta publikacja jest połączeniem zielnika i książki kucharskiej.

Znajdziemy w niej dokładne instrukcje, jak i kiedy zbierać zioła, które możemy wykorzystać w kuchni, które części są jadalne i jak wyczarować z nich pyszny posiłek. Zawiera wiele zdjęć, zarówno ziół, jak i potraw. Dowiemy się z niej np. jak przygotować szwedzką zupę różaną lub pierogi z liśćmi buku.

Zioła dla smaku, zdrowia i urody”, Małgorzata Kaczmarczyk

To bardzo dobra pozycja na początek dla tych, którzy chcieliby korzystać z ziół pełną parą, zarówno w kuchni, w domowym spa, jak i w celach leczniczych. Opisy ziół zajmują tu mniej miejsca, natomiast większość książki autorka poświęciła na wskazówki i przepisy. Znajdziemy w niej wiele receptur pozwalających przygotować prozdrowotne oraz pielęgnacyjne wyciągi czy maceraty. Jest też dział poświęcony przepisom kulinarnym.

Dodaj komentarz