Naturalne kosmetyki

Kaktus: właściwości kosmetyczne

Kaktus

Kaktus nie wygląda zbyt przyjaźnie, ale wbrew pozorom ma niezwykle dobroczynny wpływ na skórę. Od dawna wykorzystuje się go w produkcji kosmetyków. Jakie to kosmetyki i na czym polega fenomen działania tej rośliny? Odpowiadamy poniżej.

Kaktus – wytrwały sukulent

Kaktus należy do tzw. sukulentów, czyli roślin potrafiących przetrwać w ekstremalnie trudnych warunkach, bez regularnego dostępu do wody. Ta cenna właściwość zaskarbiła mu zainteresowanie kosmetologów, którzy zaczęli zadawać sobie pytanie: w jaki sposób kaktus radzi sobie na pustyni? Okazało się, że to jeden z sekretów, które pozwalają zachować na długo zdrową, młodo wyglądającą cerę.

Właściwości kaktusa

Kaktus ma wyjątkową zdolność długiego przechowywania wody. Magazynuje ją w specjalnej tkance – miękiszu wodnym – wypełnionej zbiornikami soku komórkowego. Woda gromadzi się w łodydze, skąd jest pobierana przez producentów kosmetyków i wykorzystywana w produkcji różnych preparatów, między innymi olejku z opuncji. Część specyfików zawiera również miąższ oraz – co ciekawe – fragmenty łodygi.

Kosmetyki z kaktusa zapewniają skórze optymalny poziom nawilżenia, a dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych oraz witamin E i K dodatkowo ją uelastyczniają. Co istotne, witamina E i bioflawonoidy zawarte w kaktusie wykazują silne działanie antyoksydacyjne: neutralizują działanie wolnych rodników.

Wolne rodniki to substancje osłabiające włókna elastynowe i kolagenowe, które odpowiadają między innymi za elastyczność skóry. Kosmetyki z kaktusa spowalniają proces starzenia się skóry i zapobiegają przedwczesnym zmarszczkom. Zaobserwowano też, że łagodzą podrażnienia i przyspieszają gojenie ran.

Na tym jednak nie wyczerpują się zastosowania tej niezwykłej rośliny. Wytwarza się z niej także produkty przeznaczone do pielęgnacji włosów. Właściwości kaktusa sprawiają, że włosy stają się lśniące i bardziej elastyczne, łatwiej je rozczesywać. Ponadto szampony, olejki i odżywki na bazie wyciągu z kaktusa głęboko oczyszczają skórę głowy. Są zdrową alternatywą dla kosmetyków nafaszerowanych szkodliwą chemią, których na półkach sklepowych nie brakuje.

Dodatkowa ochrona

Na wygląd i zdrowie skóry wpływa wiele różnych czynników, spośród których szczególnie szkodliwe są te narażające ją na tzw. stres termiczny. Mowa tu o klimatyzacji, kąpielach słonecznych, różnego rodzaju infekcjach, opalaniu się w solarium czy niesprzyjającej aurze pogodowej w okresie jesienno-zimowym. Czynniki te mogą istotnie spowolnić cykl komórkowy, zintensyfikować destrukcję białek, doprowadzić do zaburzeń metabolizmu komórkowego oraz zahamować syntezę aminokwasów.

Preparaty kosmetyczne na bazie wyciągu z kaktusa przeciwdziałają temu wszystkiemu, dostarczając skórze niezbędnych witamin i zapobiegając utracie wody przez komórki. Dlatego warto sprawdzać na etykiecie kosmetyków, czy znajduje się w nich woda z kaktusa (ewentualnie kwiaty lub inne jego składniki).

Kaktus w pielęgnacji domowej

Na preparatach produkowanych fabrycznie świat się nie kończy. Do celów kosmetycznych możesz też używać liści kaktusa. Jak? Najpierw wyjmij z liścia igły, bo się pokłujesz. Następnie przetnij go wzdłuż i wydobądź sam miąższ. Wsmaruj go bezpośrednio w skórę twarzy lub głowy, ewentualnie połącz z innymi naturalnymi kosmetykami. Efekt gwarantowany!

Kosmetyki na bazie wyciągu z kaktusa

A oto lista kosmetyków wytwarzanych na bazie wyciągu z kaktusa. Znajdziesz je w każdej dobrze zaopatrzonej drogerii:

  • kremy nawilżające do twarzy i ciała,
  • kremy pod oczy,
  • balsamy do ciała,
  • balsamy do ust,
  • płyny do demakijażu,
  • żele do twarzy,
  • maseczki do twarzy,
  • peelingi do twarzy i do ciała,
  • mgiełki do ciała,
  • szampony i odżywki do włosów,
  • olejki do włosów.

Wiesz już, dlaczego kaktus jest tak wartościowym surowcem dla producentów kosmetyków. Najwyższa więc pora zaopatrzyć się w odpowiednie specyfiki. Znaczna część asortymentu wypełniającego półki w drogeriach zawiera w swoim składzie wodę z kaktusa. Być może już używasz produktów, które ją mają, a o tym nie wiesz. Warto zwrócić na to uwagę, bo żadna inna roślina nie działa w ten sam sposób na skórę.

Dodaj komentarz