Poradnik

Jakie zioła zbierać w maju? Postaw na mniszek i pokrzywę, ale nie tylko

Co zbierać w maju

Maj już na dobre ukwiecił łąki, krzewy i drzewa. Najbardziej rzuca się w oczy mniszek lekarski, chyba najcenniejsze majowe ziele. To odpowiedni czas, aby zbierać też inne kwiaty, ale dobre dla zdrowia i urody są także młode liście wielu gatunków, na przykład pokrzywy czy bluszczyku kurdybanku.

Niektórych roślin nie uświadczymy w żadnym markecie, musimy więc wybrać się po nie na łąkę i do lasu. Co prawda suszone zioła znajdziemy w sklepach zielarskich, ale to przecież nie to samo, co świeże ziółka, które możemy od razu dodać do sałatki lub zupy albo zaparzyć z nich wspomagający napar.

Maj wyjątkowo obfituje w różne gatunki dobroczynnych roślin, łąki w tym czasie wprost eksplodują kwiatami, a lasy i parki zielenią się od wspaniałych ziół. Oto te najważniejsze i najciekawsze!

Mniszek lekarski

Żółty kwiat, który wyrasta w wielu najmniej oczywistych miejscach. Na przykład przy krawężniku lub spomiędzy kamieni. Najlepiej zbierać go jednak z czystej, oddalonej od drogi łąki. Mniszek działa moczopędnie i napotnie, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia odporność, przeciwdziała anemii, zwalcza wirusy i bakterie, wspomaga leczenie przewlekłych infekcji górnych dróg oddechowych.

Działa również przeciwzapalnie i rozkurczająco oraz obniża poziom cukru we krwi. Do celów leczniczych możemy wykorzystać wszystkie części rośliny, a z samych kwiatów przygotować ziołowy ocet lub mniszkowy miodek.

Pokrzywa

Maj to idealny czas na zebranie najlepszej pokrzywy. Młode, soczyste listki są wówczas najzdrowsze. Pokrzywa pomaga oczyścić organizm z toksyn, wpływa korzystnie na gospodarkę wodno-elektrolitową, uzupełnia braki witamin oraz minerałów, stymuluje odporność i wzmacnia ciało.
Na skórę działa oczyszczająco, antybakteryjnie i ujędrniająco, reguluje też produkcję łoju. Z majowej pokrzywy przyrządzimy nie tylko napar, ale też pyszną zieloną zupę, która doda nam witalności.

Bluszczyk kurdybanek

Zbierając pokrzywę, warto wypatrywać bluszczyku kurdybanku, który najbardziej lubi rosnąć pomiędzy innymi ziołami. Jest to miododajna roślina płożąca, zakwitająca uroczymi, drobnymi kwiatami w kolorze najczęściej jasnoniebieskim.
Kurdybanek jest pomocny w leczeniu infekcji gardła i oskrzeli, łagodzi objawy przeziębienia, polepsza pracę wątroby i trzustki, ułatwia gojenie się ran i leczenie trądziku. W kuchni może być stosowany do dań podobnie jak pietruszka.

Glistnik jaskółcze ziele

Żółty sok z łodygi glistnika to wspaniały i bardzo skuteczny lek na dolegliwości o podłożu wirusowym, np. brodawki. Ma jednakże również działanie drażniące i trujące, należy go więc zbierać w ochronnych rękawiczkach.
Roślinę można stosować wewnętrznie. Ma działanie rozkurczowe na mięśnie przewodu pokarmowego, łagodzi bóle menstruacyjne i bóle brzucha, obniża ciśnienie krwi i ma właściwości przeciwzapalne.

Podagrycznik

To gatunek z rodziny selerowatych, kwitnący w formie baldachów o malutkich, białych kwiatkach. Jest znakomitym zielem kulinarnym, a jego właściwości prozdrowotne są nie do przecenienia.
Podagrycznik łagodzi bóle stawów, jest pomocny w chorobach reumatycznych i dnie moczanowej, przywraca do normy pracę jelit, pomaga przy zapaleniu pęcherza i w kamicy nerkowej, łagodzi również trądzik.
Przed zbiorami warto dokładnie zapoznać się z morfologią podagrycznika, gdyż łatwo go pomylić z innymi roślinami z rodziny selerowatych.

Inne, cenne kwiaty i zioła, które wato zbierać w maju to także czarny bez i bez lilak, rosnące na większości łąk stokrotki, obfitujący w witaminę C czosnaczek, piękna robinia akacjowa, czeremcha, smaczny szczaw czy jasnota purpurowa.

Dodaj komentarz