Poradnik

Gnojówki roślinne – dlaczego warto je stosować?

Naturalne gnojówki roślinne

Gnojówki roślinne są ekologiczną alternatywą dla syntetycznych substancji wykorzystywanych np. przy uprawach przemysłowych. Chronią zieleń przed szkodnikami i chorobami. W odróżnieniu od chemicznych preparatów nie szkodzą środowisku.

Ogrodowa zieleń – aby mogła bez przeszkód rozkwitać i cieszyć oko – wymaga ochrony przed szkodnikami oraz ewentualnymi chorobami, takimi jak parch, szara pleśń, mączniak prawdziwy, fytoftoroza, kędzierzawość liści czy zaraza ziemniaka (wbrew nazwie dotycząca również pomidorów). Bez odpowiedniej profilaktyki rośliny łatwo mogą paść ofiarą tych chorób, a także kretów, gryzoni, ślimaków czy turkuciów.

Dlatego warto stosować gnojówki roślinne – mają one tę przewagę nad chemicznymi preparatami, że są tańsze, bardziej ekologiczne i tak samo skuteczne, a na dodatek nie powodują żadnych skutków ubocznych.

Jak powstają gnojówki roślinne?

Dla niewtajemniczonych wyjaśnijmy: gnojówki roślinne to preparaty domowej roboty, które wytwarza się z roślin. W skład tych pierwszych wchodzą różne wywary. Przygotowanie gnojówki roślinnej jest dość czasochłonne – zajmuje od kilkunastu do kilkudziesięciu dni.

Trwa to tak długo, ponieważ w roślinach służących za surowiec musi zajść proces fermentacji. Roztwór na samym początku pieni się, następnie na jego powierzchni powstaje charakterystyczny osad, a z upływem kolejnych dni uzyskuje swoją finalną postać. W toku fermentacji poszczególne części rośliny ulegają całkowitemu lub częściowemu rozkładowi.

Niemal każda gnojówka wydziela mocną, drażniącą woń, choć wbrew mylącej nazwie nie jest to zapach gnoju. Najbardziej przykra dla powonienia jest gnojówka z pokrzyw i czarnego bzu. Dlatego lepiej umieścić beczkę z roztworem w najrzadziej uczęszczanym miejscu w ogrodzie i możliwie jak najdalej od domu. Aby zamaskować nieprzyjemny zapach, można dodać do gnojówki odrobinę ruty zwyczajnej lub mączki bazaltowej.

Nie zwlekaj ze zużyciem gnojówki

Gnojówek nie powinno się wytwarzać na zapas – mają bardzo krótki okres przydatności. Trzeba je wykorzystać w ciągu kilkunastu dni, maksymalnie kilku tygodni, w przeciwnym razie stracą swoje właściwości i staną się bezużyteczne.
Co prawda niektórzy je butelkują i przechowują później w chłodnym miejscu, ale to mało praktyczne rozwiązanie. Zdecydowanie rozsądniej będzie zasuszyć surowiec i wyprodukować gnojówkę wtedy, kiedy rzeczywiście stanie się potrzebna.

Oczywiście zdarzają się sytuacje nieprzewidziane, wymagające gnojówki „na już”, ale wtedy można albo zastosować roztwór kupiony w sklepie ogrodniczym, albo samodzielnie przygotować gnojówkę o krótszym terminie produkcji. Oczywiście każda gnojówka powinna zostać rozcieńczona z wodą.

Podsumowanie

Gnojówki roślinne są skuteczną i ekologiczną metodą ochrony roślin. Opryskując roślinę gnojówką, zapewniamy ochronę jej częściom nadziemnym, podlewając zaś ziemię – zabezpieczamy system korzenny. Przy podlewaniu roztwór należy bardziej rozcieńczyć. Gnojówki nie tylko chronią, ale i wzmacniają rośliny – podobnie jak lekkie nawozy. Można używać ich do podlewania pryzm kompostowych, aby przyspieszyć kompostowanie, a latem jako odstraszacza kleszczy.

ARTYKUŁ ZEWNĘTRZNY

Dodaj komentarz