Yerba Mate to produkt naturalny, stąd jego odpowiednie Przechowywanie bywa określane jako równie ważne, jak sposób zaparzania. Nieodpowiednie opakowanie czy miejsce magazynowania może sprawić, że susz straci swój smak i aromat, a nawet właściwości. O czym należy zatem pamiętać po zakupie Yerba Mate?
Najważniejsze zasady przechowywania Yerba Mate
Jak większość parzonych napojów, susz Yerba Mate należy przechowywać w szczelnym opakowaniu. Jeśli liście będą miały kontakt z tlenem zawartym w powietrzu, dojdzie bowiem do szkodliwego procesu fermentacji. Podobnie szkodliwe są dla Yerby promienie słońca, które nagrzewają susz i przyspieszają proces oksydacji.
Warto pamiętać także, aby Yerba Mate przechowywać z daleka od źródeł silnych zapachów, ponieważ liście bardzo szybko chłoną aromaty z otoczenia, co znajduje odzwierciedlenie w smaku naparu. Jakie opakowania sprawdzą się zatem podczas magazynowania tego produktu? Przede wszystkim nieprzezroczyste opakowania strunowe, szczelnie zamykane puszki metalowe, opakowania hermetyczne i szczelnie zakręcane słoiki.
Przechowywanie Yerba Mate w puszce
Najlepszym sposobem na prawidłowe Przechowywanie Yerby jest zakup produktu w dedykowanej puszce lub dokupienie takiego gadżetu osobno. Metalowa puszka na susz ma nawet specjalną nazwę – yerbera. Opakowanie mieści zazwyczaj pół kilograma zmielonego suszu. Posiada także specjalny dozownik, który służy przesypywaniu liści do naczynia, w którym parzony będzie napój.
Dzięki niewielkiemu otworowi w wieczku pojemnika możliwe jest precyzyjne dozowanie suszu oraz zwiększenie jego ochrony przed niepotrzebnym dopływem światła słonecznego i powietrza. Yerberę może zastąpić także inna metalowa puszka – na przykład po herbacie lub kawie. Poza tym, podobnie jak w przypadku herbat, Yerba Macie służy Przechowywanie w dużych ilościach, ponieważ zmniejsza to ryzyko pochłaniania wilgoci i wietrzenia produktu.
Przechowywanie Yerba Mate w słoiku
Yerba Mate można magazynować także w zwykłym przezroczystym słoiku, na przykład po przetworach. Przechowywanie w ten sposób suszu jest możliwe pod warunkiem szczelnego zamykania słoika i przechowywania go w miejscu nienasłonecznionym (w szafce). Inną opcją jest także oklejenie lub pomalowanie szkła na ciemny kolor, co pozwoli zabezpieczyć zawartość przed wpływem światła.
Yerba w oryginalnym opakowaniu
Przez krótki okres czasu Yerbę można przechowywać także w oryginalnym, miękkim opakowaniu, czyli papierowej lub foliowej torbie. Po każdorazowym usypaniu suszu taki woreczek należy jednak dokładnie i mocno zawinąć, a następnie spiąć klamerką lub gumką recepturką. Jeśli uzyskamy w ten sposób efekt szczelności, susz będzie magazynowany prawidłowo, a co za tym idzie zachowa swój oryginalny smak i aromat na długo.
Jak długo można przechowywać Yerba Mate?
Odpowiednio przechowywany susz Yerba Mate powinien zachowywać doskonały smak i przyjemny aromat przez około 2 lata od otwarcia oryginalnego opakowania i przesypania zawartości do innego pojemnika. Świeżość liści szacuje się jednak nawet na okres trzech lat. Po tym czasie Yerba może nieco się zestarzeć, jednak nadal nadaje się do parzenia i picia.
Jakość, smak i aromat Yerba Mate uwarunkowane są nie tylko przez wybrany gatunek suszu czy sposób jego parzenia, ale również przez warunki magazynowania suszu. Odpowiednie Przechowywanie ma ogromny wpływ na walory smakowe i trwałość produktu, dla którego szkodliwe jest działanie promieniowania słonecznego, wysokiej temperatury oraz tlenu. Właściwe opakowanie na Yerba Mate to zatem opakowanie szczelne, przechowywane w miejscu nienasłonecznionym.