5 ziół, które warto pić zimą

zioła na zimę

Napary ziołowe to doskonały sposób na rozgrzanie się w szare, mroźne dni. Wzmacniają odporność, zapobiegają infekcjom i umilają długie wieczory spędzane z książką lub smartfonem w ręku. Sprawdź, jakie zioła warto parzyć zimą.
Kawa oraz czarna herbata nie wyczerpują bynajmniej listy gorących napojów, którymi można się rozgrzać, gdy na zewnątrz pada śnieg i hula mroźny wiatr. O wiele zdrowiej jest pić napary z ziół. W odróżnieniu od zwykłej herbaty nie odwadniają one organizmu, przynoszą za to wiele korzyści zdrowotnych. Oto pięć wyjątkowych roślin, w które warto regularnie zaopatrywać się zimą.

Aloes

Omawiając zioła na zimę zacznijmy od aloesu. Aloes obfituje w cenne związki: witaminy z grupy B, witaminę C, kwas foliowy oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, magnez, potas, kwas salicylowy czy mangan (by wymienić tylko niektóre). Wywiera korzystny wpływ na układ trawienny, przyspiesza proces gojenia się wrzodów żołądka i świetnie radzi sobie z zaparciami.
Żele aloesowe stosuje się w leczeniu poparzeń słonecznych, pieczenia oraz stanów zapalnych skóry. Łagodzą one ból i zapewniają jej odpowiednią wilgotność.

Aloes dostępny jest w sklepach w formie soku, tabletek doustnych, a także kremów i żeli do stosowania zewnętrznego. Możesz też samodzielnie wycisnąć sok z rośliny i rozcieńczyć go w ciepłej, przegotowanej wodzie.

Aronia

Z owoców aronii wytwarza się soki, syropy i dżemy. W aptekach oraz sklepach z suplementami sprzedaje się preparaty zawierające wyciąg z tej rośliny. Stanowi ona bogate źródło witamin i minerałów, między innymi witaminy A, B, C, PP i E, miedzi, manganu, wapnia i żelaza. Całości dopełniają garbniki oraz kwasy organiczne, które wspierają pracę układu odpornościowego.

Aronia ma ponadto działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne. Obniża ciśnienie tętnicze, wzmacnia naczynia krwionośne i chroni wątrobę przed uszkodzeniem. Dla uzyskania optymalnego efektu oprócz naparów warto pić soki z aronii (100%). Należy jednak trzymać się ściśle zaleceń producenta co do dawkowania.

Bez czarny

Bez czarny znajduje zastosowanie głównie jako środek przeciwgorączkowy i napotny. Ma też jednak wiele innych właściwości. Uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega namnażaniu się wirusów w organizmie i poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. Zawiera duże ilości flawonoidów, antocyjanów i kwasów organicznych. W sklepach zielarskich kupisz zarówno soki i syropy z bzu, jak i susz do zaparzania.

Czosnek

Na naszej liście nie mogło zabraknąć oczywiście czosnku. Jakkolwiek spożywa się go raczej w postaci stałej, to jednak można też robić z niego napary i wywary. Podobnie jak inne wymienione tu zioła, czosnek wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Obniża ciśnienie oraz stężenie cholesterolu we krwi, wyrównuje poziom cukru, a także przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i nowotworów. Oprócz tego wykazuje właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.

Jeżówka purpurowa

Nasze zestawienie zamyka roślina nieco mniej znana, choć równie skuteczna we wzmacnianiu odporności. Oprócz dobroczynnego wpływu na układ immunologiczny jeżówka purpurowa łagodzi stany zapalne, poprawia krążenie i zwalcza szkodliwe bakterie, wirusy oraz grzyby. Lecznicze zastosowanie znajduje zarówno ziele, jak i korzeń jeżówki. W sprzedaży dostępne są herbatki i syropy z tej rośliny.

Dzięki piciu gorących naparów z ziół nie tylko wzmocnisz swoją odporność, ale i poprawisz trawienie, złagodzisz uciążliwe dolegliwości, a przede wszystkim się rozgrzejesz. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie zioła można pić bez umiaru! Najlepiej trzymać się zaleceń producenta podanych na opakowaniu. A jeśli samodzielnie przygotowujesz napar, sprawdź w sieci informacje dotyczące dawkowania.

Dodaj komentarz