Zioła tybetańskie to mieszanka różnych roślin leczniczych, takich jak kwiat goździka, owoc kardamonu czy korzeń costusa. Zastosowane pojedynczo, rośliny te nie działają tak samo jak wtedy, gdy się je połączy według ścisłych tybetańskich receptur. Przekonaj się, jaki wpływ na organizm mają mieszanki sporządzane przez Tybetańczyków.
Zioła tybetańskie są dobre na odchudzanie i depresję. Wykazują wiele zdrowotnych właściwości, dzięki którym od ponad dwóch tysięcy lat stosuje się je zarówno w celach profilaktycznych, jak i leczniczych. Działają lepiej niż niejeden suplement.
Poszczególne składniki łączy się według ścisłych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Odpowiednie przygotowanie ziołowej mieszanki wydobywa z roślin pełen potencjał leczniczy.
Czy zioła tybetańskie są skuteczne?
Medycyna tybetańska zakłada, że aby organizm funkcjonował sprawnie i prawidłowo, energia powinna przepływać w nim bez zakłóceń. Wszelkie zakłócenia są potencjalnym źródłem różnych dolegliwości i problemów zdrowotnych. Dzięki zastosowaniu odpowiednich mieszanek ziołowych można załagodzić nieprzyjemne objawy, a nawet zlikwidować ich przyczynę.
Warto podkreślić, że w tradycyjnej medycynie tybetańskiej zioła były podstawowym środkiem leczniczym. Mieszanki przygotowywane z kilkudziesięciu czy nawet kilkuset różnych ziół, korzeni, owoców, żywic oraz innych naturalnych substancji wywierają nad wyraz korzystny wpływ na organizm.
W czasach nowożytnych, gdy podróże międzykontynentalne zaczęły się upowszechniać, przywędrowały one z Tybetu do wielu innych zakątków świata. Badania naukowe tych mieszanek potwierdzają ich skuteczność w leczeniu rozmaitych chorób, zwalczaniu dolegliwości czy wspomaganiu procesu odchudzania.
Co wchodzi w skład tybetańskich mieszanek?
Opisanie wszystkich mieszanek tybetańskich to materiał na książkę, nie na artykuł. Dlatego w ramach ciekawostki wymienimy tu tylko kilka składników wchodzących w skład najbardziej znanej kompozycji, której działanie zostało dowiedzione ponad wszelką wątpliwość. Padma – bo tak się ją określa w przekazach piśmiennych – powstała na bazie oryginalnej tybetańskiej receptury. W jej skład wchodzą:
- korzeń costusa,
- owoc miodli indyjskiej,
- owoc kardamonu,
- czerwone drewno sandałowe,
- ziele rdestu,
- ziele pięciornika,
- kwiat goździka,
- kłącze hedychii,
- ziele sida cordifolia.
Zioła tybetańskie: właściwości
Zioła tybetańskie zawierają duże ilości garbników, flawonoidów oraz olejów eterycznych, które to substancje w znacznym stopniu wspomagają pracę ludzkiego układu immunologicznego. Przeprowadzone dotychczas badania dowodzą również ich właściwości przeciwzapalnych.
Mieszanki z Tybetu obniżają poziom glukozy we krwi, zwalczają nadciśnienie i wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu trawiennego. Niektóre z ziół są bogatym źródłem antyoksydantów – związków neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych m. in. za powstawanie nowotworów i starzenie się organizmu.
Zioła tybetańskie przyspieszają regenerację wątroby, poprawiają krążenie oraz uszczelniają i uelastyczniają naczynia krwionośne, zapobiegając odkładaniu się w nich złogów cholesterolowych. Niektóre mieszanki sprawdzają się też idealnie w roli środka odchudzającego, ponieważ w znacznym stopniu przyspieszają metabolizm.