Wiedzieliście, że zioła mogą zabijać wirusy skuteczniej niż leki? Skąd wzięły się w roślinach związki wirusobójcze i czy możemy je wykorzystać w walce z infekcjami wirusowymi? Na te pytania odpowiemy w poniższym artykule.
Skuteczne zioła przeciw infekcjom
Zdecydowana większość badań naukowych poświęconych infekcjom wirusowym koncentruje się nie tyle na leczeniu chorób, ile na tworzeniu szczepionek. Obecnie dysponujemy pokaźnym arsenałem antidotów na różnego rodzaju choroby. Możemy zaszczepić się przed ospą, odrą, polio, wirusowym zapaleniem wątroby typu B, różnymi szczepami grypy.
Sęk w tym, że wirusy mutują, co zmusza badaczy do ciągłego korygowania szczepionek, tak by były one skuteczne. Poważne zagrożenie stwarzają też nowe wirusy, np. terroryzujący obecnie wszystkie kontynenty SARS-CoV-2.
Nie jesteśmy jednak bezbronni wobec patogennych wirusów. Wiele roślin zawiera naturalne środki przeciwwirusowe, które można z powodzeniem wykorzystać w ramach profilaktyki lub leczenia. Ziemska flora również zmaga się od tysiącleci z infekcjami wirusowymi – efektem tych zmagań są silne związki przeciwwirusowe, którymi rośliny chronią się przed groźnymi patogenami. Co ciekawe, niektóre zioła przeciwwirusowe zabijają je skuteczniej niż syntetyczne preparaty z apteki. Poniżej opiszemy kilka tego typu roślin.
Czarny bez (Sambucus nigra)
Czarny bez ma silne właściwości przeciwwirusowe. Chroni przed grypą oraz wirusowymi infekcjami dróg oddechowych. W jednym z badań wykazano, że mieszanka ziołowa, w której głównym składnikiem były owoce czarnego bzu, radziła sobie lepiej z wirusami niż niektóre chemiczne preparaty.
Sambucus nigra w połączeniu z takimi ziołami jak Gentiana lutea, Primula veris, Verbena officinalis czy Rumex spp. okazuje się wyjątkowo skutecznym remedium na wirusy, zwłaszcza na różne szczepy grypy. Dlatego jeśli poczujesz pierwsze objawy, zastosuj syrop z czarnego bzu. Im wcześniej zaczniesz go pić, tym lepsze efekty przyniesie kuracja.
Jak przygotować syrop z czarnego bzu?
Potrzebne Ci będą następujące składniki:
- szklanka suszonych jagód,
- 2 litry wody,
- 20 filiżanek cukru.
Wstaw suszone owoce do wody i mocz je w lodówce przez całą noc. Rano postaw garnek na kuchence, gotuj do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Ilość płynu w garnku powinna się zmniejszyć o połowę, cieczy nie należy mieszać. Po ugotowaniu odstaw napój na jakiś czas, aby ostygnął. Następnie przecedź go przez sito, zgnieć jagody, by pozyskać z nich jak najwięcej soku. Potem możesz je wyrzucić. Postaw garnek na średnim ogniu i powoli dosypuj cukier, mieszając. Zalecana dawka dla dorosłych to 2-4 łyżki stołowe co 2-4 godz.
Tarczyca bajkalska (Scutellaria baicalensis)
Tarczyca bajkalska pochodzi z Chin, gdzie określa się ją jako „złoty korzeń”. Właśnie ta część rośliny wykazuje najwięcej właściwości zdrowotnych. W przypadku jakiejkolwiek infekcji wirusowej Chińczycy przyjmują 3-9 g sproszkowanego korzenia co godzinę. Stephen Harrod Buhner, znany na całym świecie specjalista od ziołolecznictwa, zaleca przyjmować łyżeczkę suszu od 3 do 6 razy dziennie. Z tarczycy bajkalskiej można też zrobić nalewkę.
Jak przygotować nalewkę z tarczycy bajkalskiej?
Wymieszaj alkohol z wodą w proporcji 1:1. Uzyskaną cieczą zalej sproszkowany korzeń. Następnie pij 0,25-0,5 łyżeczki 3 razy dziennie. W przypadku ostrzejszych infekcji można stosować podwójną ilość.
Związki aktywne zawarte w Scutellaria baicalensis utrzymują się we krwi tylko przez 3-4 godziny, dlatego mniej więcej z taką częstotliwością należy przyjmować miksturę. Co ważne, przeciwwskazaniami do leczniczego stosowania tarczycy bajkalskiej są cukrzyca typu 1, ciąża oraz przyjmowanie leków obniżających ciśnienie.
Imbir (Zingiber officinale)
Sok pozyskiwany z imbiru może być doskonałym remedium na infekcje wirusowe. Substancje czynne zawarte w tej przyprawie dostają się do krwiobiegu w zaledwie pół godziny – nawet jeśli spożywasz ją w formie dodatku do gorącej herbaty. W przypadku ostrych infekcji zaleca się pić herbatę z imbirem co 2-3 godziny.
Jak przygotować herbatę z imbirem?
Wyciśnij parę kawałków imbiru do szklanki. Do świeżego soku dolej gorącej wody, tak aby na ¼ soku przypadało 0,35 l wody. Dodaj miodu z dzikich kwiatów (łyżka stołowa w zupełności wystarczy), ¼ wyciśniętej limonki oraz szczyptę pieprzu cayenne. Tak przygotowaną herbatę pij 4-6 razy dziennie.