Choroba uchyłkowa jelit to częsta konsekwencja niezdrowej, ubogiej w błonnik diety. Wiąże się z wieloma dokuczliwymi i bolesnymi objawami. Czy zioła pomogą je ograniczyć? Jakie zioła pić, gdy zdiagnozuje się u nas występowanie uchyłków jelita grubego?
Co to są uchyłki jelita grubego?
Uchyłki jelita grubego występują u wielu pacjentów i są jedną z najczęstszych przypadłości układu pokarmowego. Na ich wystąpienie naraża nas dieta uboga w błonnik, niska aktywność fizyczna i śmieciowe, przetworzone jedzenie, które nie mobilizuje jelit do pracy i ogranicza ich perystaltykę.
Uchyłki można opisać jako cienkościenne woreczkowate twory o średnicy około 1 cm, uwypuklające się na zewnątrz ściany okrężnicy, czyli najważniejszej części jelita grubego. U licznych pacjentów mamy do czynienia z chorobą uchyłkową bezobjawową, w której uchyłki nie dają żadnych objawów i są najczęściej wykrywane przypadkowo, na przykład podczas kolonoskopii lub badania USG.
U pacjentów z objawami, uchyłki mogą powodować ból w lewej części brzucha, wzdęcia i zaparcia, niekiedy blokady w oddawaniu gazów i stolca. Ponadto może dojść do zapalenia uchyłków jelita grubego, co objawia się bólem, gorączką, obecnością krwi w stolcu czy powstaniem bolącego guza w lewej częściu brzucha. Dodatkowo podczas badania krwi mamy podwyższone OB i CRP oraz poziom białych krwinek.
Najgroźniejsze wydają się powikłania, które mogą towarzyszyć chorobie. Jednym z nich jest ropień śródbrzuszny, ponadto pacjentom grozi również pełna niedrożność przewodu pokarmowego, a nawet przedziurawienie jelita grubego.
Czynniki ryzyka z związku z chorobą uchyłkową ograniczają się głównie do stosowanej diety i stylu życia. Dieta pacjentów, w których od najmłodszych lat nie ma wystarczającej ilości błonnika odzwierciedla w pełni najwyższy czynnik ryzyka. Uchyłki powstają głównie u osób powyżej 60. roku życia, u których ciśnienie w świetle jelit przeważnie było wysokie i spowodowało pogrubienie ściany jelit. Aby uniknąć tej choroby należy regularnie spożywać nasiona, pieczywo razowe, warzywa, owoce oraz inne źródła błonnika. Również po postawieniu diagnozy konieczna jest zmiana nawyków.
Zioła na uchyłki jelita grubego
Mechanizm działania ziół na uchyłki jelita grubego zależy od gatunków ziół, jakie wybierzemy. Babka płesznik czy len zwyczajny polecane przy tej chorobie zawierają błonnik i wypełniają jelita, mobilizując je do pracy, a jednocześnie mają działanie łagodzące. Na regularność wypróżnienień i łagodząco na bóle brzucha wpływa poza tym mięta pieprzowa, kminek czy koper włoski. Rumianek i melisa mają działanie rozkurczowe na spięte mięśnie brzucha, obniżają poziom stresu. Tasznik pospolity pozwala ograniczyć krwawienia i ma działanie przeciwzapalnie.
Jakie są najlepsze zioła na uchyłki jelita grubego?
• Rumianek
• Melisa
• Mięta pieprzowa
• Tasznik pospolity
• Kminek
• Koper włoski
• Babka płesznik
• Len zwyczajny
Przeciwwskazania i działania niepożądane ziół na uchyłki jelita grubego
Stosowanie ziół w przypadku tak poważnego schorzenia jakim są uchyłki jelita grubego, należy skonsultować z lekarzem, zwłaszcza jeśli choroba wymaga zastosowania ścisłej diety. Nie ma natomiast przeciwwskazań do picia ziół profilaktycznie i wspomagająco. Zioła przedstawione wyżej stosuje się wewnętrznie w postaci naparów czy odwarów, które towarzyszą zrównoważonej diecie bogatoresztkowej. Wiele gatunków ziół ma zbawienny wpływ na stan układu pokarmowego czy jelit w szczególności. W chorobie uchyłkowej herbaty ziołowe są zalecane w umiarkowanych ilościach.
Inne naturalne metody na uchyłki jelita grubego
a. Dieta bogata w błonnik
b. Probiotyki
c. Ćwiczenia fizyczne
d. Techniki relaksacyjne
Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
Czy zioła są skuteczne w leczeniu uchyłków jelita grubego?
W przypadku tej choroby najskuteczniejsze jest leczenie chirurgiczne, choć i ono nie eliminuje problemu całkowicie. Leczenie zachowawcze oraz zioła pomagają walczyć z objawami, ale nie wyleczą choroby uchyłkowej.
Czy zioła na uchyłki jelita grubego mają jakieś skutki uboczne?
Wszystko zależy od stopnia zaawansowania choroby uchyłkowej, jednak w większości są to bezpieczne i przebadane zioła, takie jak rumianek, melisa, mięta. Zaleca się ostrożność w przeprowadzaniu polecanych niekiedy lewatyw z użyciem ziół, gdyż w ostrych stanach będą niebezpieczne.
Jak długo powinna trwać kuracja ziołowa na uchyłki jelita grubego?
Zioła w ramach terapii stosuje się zwykle do trzech miesięcy, później zalecana jest kilkutygodniowa przerwa.
Czy mogę łączyć zioła z tradycyjnym leczeniem uchyłków?
Leczenie uchyłków bardzo często polega na hamowaniu objawów i terapii zachowawczej. Lekarz może przepisać leki przeciwbólowe i nierzadko również antybiotykoterapię, kiedy mamy do czynienia z dokuczliwymi objawami i stanem zapalnym. Zażywanie wówczas ziół powinniśmy najpierw skonsultować ze specjalistą, choć podczas choroby konieczne jest nawadnianie, a napary ziołowe są i w tym względzie skuteczne.
Źródła i dalsze czytanie:
„Dieta w uchyłkowatości jelita grubego”, Szpital Uniwersytecki w Krakowie, www.su.krakow.pl
„Możliwości wykorzystania miodu i ziół w chorobach żołądka i jelit”, B. Kędzia, E. Hołderna-Kędzia w: „Herbalism” nr 1(4)/2018.
www.mp.pl – medycyna praktyczna dla pajentów, „Uchyłki jelita grubego”.