Cukier, jak wiadomo, nie należy do najzdrowszych produktów: powoduje otyłość, choroby serca, wpływa negatywnie na pracę wielu organów, m. in. trzustki. Dlatego warto go zastąpić innymi darami natury, które nie niszczą tak organizmu. Przekonaj się, czym można słodzić herbatę i co dodawać do wypieków.
Cukier szkodzi
Cukier działa jak amfetamina: chwilowo poprawia nastrój i uzależnia. Badania na szczurach pokazują, że bardzo łatwo jest się uzależnić od cukru, mimo jego destrukcyjnego wpływu na organizm. Brak umiaru w delektowaniu się słodkościami skutkuje zwykle nadwagą, otyłością, nadciśnieniem, chorobami serca czy innymi problemami zdrowotnymi.
Dlatego z cukrem należy uważać, a najlepiej całkowicie wykluczyć go z diety. Dzięki zdrowym zamiennikom można to zrobić bez zbytniego uszczerbku dla samopoczucia. Jakie zamienniki cukru wybrać?
Owoce
Masz ochotę na coś słodkiego? Jedz owoce. Gruszki, jabłka, banany, arbuzy, czereśnie, maliny, śliwki czy winogrona zawierają fruktozę, która nadaje im słodki, przyjemny smak. W odróżnieniu od deserowej czekolady owoce mają tyle cukru, ile potrzebuje ludzki organizm. Dzięki dużej zawartości błonnika, który neutralizuje szkodliwe działanie fruktozy, owoce są łatwiej metabolizowane, a cukier nie magazynuje się w tkance tłuszczowej.
W roli zdrowego zamiennika do koktajli sprawdzą się na przykład dojrzałe banany. Ananas z kolei idealnie komponuje się z twarożkami. Domowe soki z owoców mogą posłużyć do słodzenia herbaty lud dżemów, a suszone śliwki, morele czy gruszki wzbogacą smak owsianki, sałatki lub pasty kanapkowej.
Miód
Kolejnym zamiennikiem cukru jest miód. Zawiera on wiele witamin i składników mineralnych, a także substancji bioaktywnych o zdrowotnych właściwościach.
Miód wzmacnia odporność i zabija szkodliwe bakterie. I choć z powodzeniem można go spożywać w ramach diety bezcukrowej, to jednak trzeba z nim uważać, obfituje bowiem w kalorie (100 g miodu to ok. 324 kcal). Ponieważ miód ma wysoki indeks glikemiczny, nie powinien być spożywany przez cukrzyków ani osoby z insulinoodpornością. W wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, dlatego lepiej nie słodzić nim bardzo gorącej herbaty. To samo dotyczy syropu klonowego, który również może zastąpić cukier biały w codziennej diecie.
Stewia
Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej. Jej liście i łodygi zawierają naturalne substancje słodzące (między innymi glikozydy stewiolowe), słodsze od białego cukru o 200-300 razy! Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada pełnej szklance cukru. Ponieważ nie trzeba dodawać do potraw czy produktów dużych ilości tej rośliny, uchodzi ona za produkt bezkaloryczny. W sprzedaży dostępna jest również pod postacią tabletek i płynów. Świeże liście mogą posłużyć za dodatek do napojów lub sałat. Jedynym minusem stewii jest szybkie uleganie procesowi karmelizacji, przez co nie może być ona dodawana do wypieków.
Wiesz już, czym zastąpić niezdrowy cukier. Nie musisz wciąż i wciąż przeżywać wyrzutów sumienia związanych z podjadaniem wysokokalorycznych słodkości – zdrowe zamienniki cukru pozwolą Ci cieszyć się słodkim smakiem bez ujemnych konsekwencji. W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów na specjały, które można przygotować przy użyciu zdrowych substytutów.