Mirra była jednym z trzech drogocennych darów, niesionych przez Trzech Króli do Betlejem po narodzinach Chrystusa. W starożytności uchodziła za wspaniały, kosztowny surowiec. Dziś również możemy korzystać z właściwości mirry, między innymi pod postacią olejku mirrowego. Jego właściwości nas zaskoczą.
Mirra była ceniona w starożytnym Egipcie i na Bliskim Wschodzie. Nie bez powodu mędrcy ze Wschodu nieśli do stajenki w Betlejem między innymi właśnie mirrę. Podobnie jak kadzidło czy złoto, była wówczas uważana za bardzo kosztowny surowiec, uznaje się nawet, że przypisywano jej jeszcze większą wartość niż złotu. Czymże jest więc rzeczona mirra?
Mirra i olejek mirrowy
Mirra jest żywicą, która po wydobyciu się z kory drzewa, bardzo szybko zastyga i tworzy twarde grudki, przypominające drobne kamienie. Ma ciepły, korzenny aromat oraz gorzki smak. Dawniej była wykorzystywana w różnych rytuałach, także do balsamowania zwłok, miała ponadto zastosowanie w lecznictwie. Przypisywano jej przede wszystkim właściwości antybakteryjne i wspomagające w regeneracji skóry oraz gojeniu się ran. Mirra jest żywicą wytwarzaną przez poszczególne gatunki balsamowców, krzewów lub niskich drzew. Pozyskuje się ją przede wszystkim z gatunku Commiphora myrrha. Gatunek ten porasta północno-wschodnie tereny Afryki, występuje także w Azji i w niektórych obszarach Australii.
Mirrę stosuje się dziś w kosmetyce i aromaterapii, pojawia się także w liturgii kościelnej, między innymi do sporządzania kadzidła. Grudki mirry po zastosowaniu destylacji parowej zmieniają stan do formy oleistej, tworząc olejek eteryczny.
Olejek mirrowy – właściwości i wykorzystanie
Olejek mirrowy ma bardzo przyjemny, ciepły i balsamiczny aromat. Jego skład chemiczny różni się dość znacząco od innych, powszechnie używanych olejków eterycznych. Budują go przede wszystkich seskwiterpeny, z których największy udział w składzie ma furanoeudesma 1,3-diene, a dalej inne związki z grupy terpenów. Mają one głównie walory antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i wzmacniające. Mirra w czasach starożytnych była skutecznym lekiem na stany zapalne jamy ustnej i gardła, łagodziła ból i dolegliwości związane z chorobami i infekcjami dziąseł. Również współcześnie olejku mirrowego można używać w tym celu i na jego bazie przyrządzić odkażającą płukankę. Olejek mirrowy warto jednak w pierwszej kolejności stosować w formie dyfuzji. Dlaczego?
Okadzanie pomieszczeń mirrą, a we współczesnej wersji po prostu aromatyzowanie ich olejkiem mirrowym, daje działanie odkażające i oczyszczające. Najzwyczajniej mówiąc, olejek mirrowy skutecznie neutralizuje bakterie i drobnoustroje przenoszące się w powietrzu. Wdychając aromat olejku mirrowego, zyskujemy ponadto działanie przeciwzapalnie, odkażające i oczyszczające drogi oddechowe. Co ciekawe, mirra jest wyjątkowo skuteczna w eliminowaniu pałeczek okrężnicy, gronkowca złocistego, bakterii przenoszonych przez kleszcze i wywołujących boreliozę, a także drożdżaków powodujących grzybicę. Olejek mirrowy poza tym stymuluje odporność organizmu i poprawia samopoczucie, bowiem eliminuje bóle głowy. Użyty w masażu ciała pozwoli również odprężyć się obolałym i sztywnym mięśniom oraz zniesie bóle czy stany zapalne stawów.
Olejek mirrowy do pielęgnacji skóry
Dodatek mirry w kosmetykach podnosi ich właściwości odmładzające, bowiem zawarte w niej związki czynne efektywnie rozprawiają się z wolnymi rodnikami, a więc mają właściwości przeciwzmarszczkowe i ochronne. Kilka kropel olejku mirrowego dodanych do kremu lub balsamu pozwoli uczynić skórę bardziej wygładzoną oraz napiętą. Olejek mirrowy to również sprawdzony środek na trudno gojące się blizny i rozstępy. Można stosować go w pielęgnacji stóp, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia infekcji grzybiczej lub ograniczyć rozwój już trwającej choroby.
Olejek mirrowy i inne olejki eteryczne
Olejek mirrowy można stosować także w mieszankach z innymi olejkami, uzyskując dzięki temu bardzo interesujące kompozycje zapachowe i terapeutyczne. Tworzy ciekawe zestawienia z olejkiem kadzidłowym, a także z lawendą, geranium, olejkiem palmarosa, olejkiem z drzewa herbacianego czy sandałowca.