Nieżyt żołądka jest dolegliwością mniej lub bardziej dokuczliwą, w zależności od przyczyny, która spowodowała chorobę. Przyjmuje postać ostrą bądź przewlekłą. Dzięki naparom z ziół można złagodzić bóle towarzyszące tej przypadłości, jak również poprawić ogólny stan zdrowia.
Nieżyt żołądka – co to jest?
Nieżyt żołądka to stan zapalny w obrębie błony śluzowej żołądka. Wśród najczęstszych przyczyn ostrej postaci nieżytu wymienia się zatrucie pokarmowe, zakażenie (np. salmonellą), silny stres wywołany np. koniecznością poddania się zabiegowi chirurgicznemu, zatrucie alkoholem czy urazy powypadkowe. Natomiast nieżyt przewlekły spowodowany jest zachwianiem równowagi między kwasem solnym a enzymami trawiennymi w żołądku, a także dostaniem się treści dwunastnicy i żółci do żołądka.
Chroniczny stres sprawia, że organizm wydziela zbyt dużą ilość kwasów żołądkowych, co w połączeniu z niezdrową i obfitą dietą, przyjmowaniem niektórych leków, nałogowym paleniem papierosów i nadużywaniem alkoholu może wywołać stan zapalny w obrębie żołądka.
Zapalenie błony śluzowej żołądka bywa również wywołane bakterią Helicobakter Pylori, która jako jedyna spośród bakterii potrafi przetrwać w kwasie żołądkowym człowieka. W niektórych przypadkach żyje w żołądku przez wiele długich lat, nie dając żadnych zauważalnych objawów. Stopniowo jednak uszkadza błonę śluzową i przyczynia się do powstawania owrzodzeń żołądka i dwunastnicy.
Zmiany spowodowane stanem zapalnym mogą ograniczać się do małych obrzęków lub lekkiego przekrwienia, ale przybierają też ostrzejszą postać, np. dużych ubytków. U części chorych rozwija się nowotwór lub chłoniak, a do zakażenia dochodzi drogą pokarmową. Według danych szacunkowych aż 60-80% ludzi jest nosicielami Helicobakter Pylori. Zioła na nieżyt żołądka – jakie stosować?
Nieżyt żołądka: objawy
Nieżyt żołądka objawia się najczęściej silnym, gniotącym bólem w nadbrzuszu, nudnościami, wymiotami, podwyższoną temperaturą ciała, biegunką i osłabieniem. Jeśli objawom tym towarzyszy mniejsze łaknienie niż zwykle, z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że jest to nieżyt.
Spośród mniej typowych symptomów należy wymienić charakterystyczne krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego (przybierające postać fusowatych wymiotów). W miarę rozwoju choroby spada ciśnienie tętnicze, pojawiają się smołowate stolce, wzmaga się też osłabienie. Przebieg choroby bywa jednak czasem bezobjawowy.
Nieżyt żołądka: leczenie
Leczenie musi być poprzedzone odpowiednimi badaniami, między innymi na obecność bakterii Helicobakter Pylori. W ramach terapii stosuje się antybiotyki. Oprócz tego chory powinien unikać szkodliwych czynników odpowiedzialnych za powstanie stanu zapalnego. Należy dążyć do poprawy funkcjonowania błony śluzowej żołądka, a więc konieczne jest powstrzymanie się od spożywania alkoholu, palenia tytoniu, jedzenia potraw ciężkostrawnych i nieświeżych.
Nie wolno stosować leków przeciwzapalnych: aspiryny, polopiryny czy ibuprofenu. Liczbę posiłków należy zwiększyć do 5-6 razy dziennie. Powinno się też unikać produktów wzdymających (np. grochu, fasoli, kapusty), zimnych, gazowanych napojów oraz potraw smażonych i pikantnych.
Zioła na nieżyt żołądka
W ramach leczenia uzupełniającego warto pić napary z ziół o właściwościach przeciwzapalnych, łagodzące podrażnienia żołądka. Regularne ich stosowanie sprawi, że błona śluzowa zyska dodatkową ochronę. Nieżyt często idzie w parze z zaburzeniami czynności jelit i układu żółciowego – warto więc zastosować zioła, które wpłyną korzystnie na te właśnie części przewodu pokarmowego.
Lecznicze działanie wszystkich wymienionych tu roślin zostało udowodnione naukowo. Pomagają one zwalczyć uciążliwe objawy bez wywoływania skutków ubocznych. Napary z tych roślin są bezpieczne dla zdrowia i nic nie stoi na przeszkodzie, by spożywać je przez dłuższy czas.
- Rumianek wykazuje działanie przeciwzapalne, uspokaja i przyspiesza gojenie ran.
- Nagietek łagodzi stany zapalne, zapobiega krwotokom, skurczom i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.
- Mięta pieprzowa koi nerwy i ma właściwości znieczulające.
- Siemię lniane wytwarza po spożyciu śluz, który powleka cały układ pokarmowy.
- Liść babki zwyczajnej wpływa korzystnie na produkcję soków trawiennych i podobnie jak siemię lniane, wytwarza po spożyciu śluz, który chroni układ pokarmowy przed działaniem szkodliwych czynników.
- Kłącze pięciornika działa ściągająco i bakteriostatycznie.
Wymienione powyżej zioła można stosować osobno lub razem. Znajdziesz je w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie zielarskim – również w postaci mieszanek sporządzonych przez doświadczonych zielarzy.
Ziołowe przepisy
- Odwar z kłącza pięciornika
Dwa kłącza pięciornika zalej litrem wody. Gotuj wolno, na małym ogniu, przez pół godziny. Następnie przecedź zawartość garnka przez sitko.
Odwar z kłącza pięciornika sprawdza się idealnie przy biegunkach, bólach żołądka i nieżycie jelit. Wystarczy pić pół szklanki wywaru 4 razy dziennie. - Odwar na nieżyt żołądka
Umieść w szklance liść babki zwyczajnej, zalej wrzątkiem. Parz pod przykryciem 10 minut. Pij pół szklanki ciepłego wywaru przed posiłkami. - Mieszanka na nieżyt żołądka i nerwice
Wsyp do garnka łyżkę stołową liści mięty, serdecznika i waleriany (kozłka lekarskiego), a następnie zalej dwoma szklankami wrzątku. Parz pod przykryciem 15 minut. Tak przygotowany napar pij 3 razy dziennie. - Sok ze świeżej kapusty
Sok ze świeżej kapusty jest doskonałym remedium na nieżyty żołądka, nadżerki i wrzody. Kuracja powinna trwać co najmniej 14 dni. Początkowo należy pić 1/4 szklanki soku trzy razy dziennie, a z każdym kolejnym dniem coraz więcej, aż do 2,5 szklanki trzy razy dziennie. Regularne picie soku ze świeżej kapusty, zgodnie z podanymi zaleceniami, wzmacnia odporność, pomaga zwalczyć zgagę oraz wszelkie inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Świeża kapusta zawiera duże ilości witamin (C, B i E), a także magnez, potas i wapń. Zdaniem niektórych naukowców chroni przed chorobą nowotworową.
Kuracja ziołowa przynosi najlepsze efekty w połączeniu ze zdrową dietą, przestrzeganiem zaleceń lekarza oraz farmakoterapią. Nie może zastąpić przyjmowania antybiotyków.