Marchew to jedno z podstawowych warzyw uprawianych w naszym kraju. Nigdy nie brakuje jej w sklepach i na straganach. Chętnie siejemy ją też we własnych warzywnikach. Wiemy, że marchew jest bardzo zdrowa, ale na specjalną uwagę zasługują też jej nasiona.
Dlaczego powinny wzbogacać dietę sportowców i pracowników umysłowych? Czy nasiona marchwi przeznaczone do wysiewu są jadalne?
Moda na nasiona marchwi wynika z kilku rzeczy. W ciekawy sposób urozmaicają one dania naszej kuchni, przygotowywane z nich napary pięknie pachną i wspomagają relaksację, nade wszystko jednak mają wiele prozdrowotnych właściwości.
Każdy wie, że marchew jest jednym z najzdrowszych, pełnych witamin, krajowych warzyw. Nasiona zawierają z kolei koncentrację substancji niezbędnych ku temu, aby tak zdrowa, wartościowa marchew mogła wyrosnąć. Są pod tym względem cenniejsze od dorosłych okazów – mają bogaty i korzystny skład kwasów tłuszczowych, dostarczają witamin oraz minerałów.
Tłoczy się z nich ponadto olej, którego spożycie wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego i trawiennego, a stosowanie zewnętrzne poprawia kondycję skóry odwodnionej, suchej i dojrzałej.
Komu poleca się nasiona marchwi?
Jedną z najważniejszych właściwości nasion marchwi jest działanie wzmacniające ukrwienie i wydolność organizmu. Ich regularne spożywanie wspiera profilaktykę miażdżycy, nadciśnienia tętniczego oraz choroby wieńcowej. Osoby obarczone ryzykiem tych przypadłości powinny włączyć nasiona marchwi do swojego menu, podobnie zresztą jak napary na ich bazie. To samo mogą zrobić sportowcy.
Nasiona marchwi, zwiększając ukrwienie, poprawiają również natlenienie całego organizmu. Dzięki temu zwiększa się wydolność i można udoskonalić swoje osiągnięcia sportowe. Na nich jednak się nie kończy. Lepsze ukrwienie to również wydajniejsza praca mózgu.
W obliczu czekającego nas wyzwania umysłowego, na przykład nauki przed egzaminem, zrezygnujmy z kolejnego kubka kawy lub mocnej herbaty właśnie na rzecz filiżanki naparu z nasion marchwi. Poprawi on koncentrację, jednocześnie relaksując i odświeżając umysł. Nasiona marchwi obniżają napięcie i stres, nie powodując nerwowości.
Ponadto nasiona marchwi mogą pomóc osobom ze spowolnionym metabolizmem – poprawiają trawienie i przemianę materii, wspomagają pracę wątroby, są dobre na apetyt, oczyszczają krew i działają moczopędnie. Warto je stosować także w pielęgnacji urody – poprawiają koloryt skóry i zwiększają jej elastyczność, ale też spowalniają procesy starzenia, dzięki właściwości antyoksydacyjnym.
Podobnie na skórę oddziałuje olej z nasion marchwi, produkt szerzej znany i dłużej stosowany w pielęgnacji oraz profilaktyce niż same nasiona. Oba surowce można stosować wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Olej pozyskuje się, wytłaczając tłuszcz z nasiona lub macerując nasiona w innym oleju, np. rzepakowym.
Ma bardzo przyjemny, lekko słodkawy smak i można używać go na zimno w kulinariach. Same nasiona marchwi nadają się również do sałatek, zup i wypieków.
Gdzie kupić nasiona marchwi odpowiednie do spożycia i parzenia?
Marchew do wysiania kupimy w wielu sklepach, nie tylko ogrodniczych, ale i w marketach. Te nasiona nie nadają się jednak do gotowania czy dbania o urodę, ponieważ mogą być traktowane substancjami chemicznymi w celu przedłużenia ich trwałości. Jest to tzw. zaprawianie nasion, które zapewnia działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Ma zapobiegać rozwojowi chorób, zwłaszcza na etapie kiełkowania.
Jeśli chcemy jeść i parzyć nasiona marchwi, musimy zdać się na uprawy ekologiczne, poparte certyfikatami. Takie nasiona kosztują zwykle kilka lub kilkanaście złotych, a na ich opakowaniu widnieje filiżanka pełna pomarańczowego płynu – podpowiedź, że wybrane nasiona nadają się do eksperymentów kulinarnych oraz prozdrowotnych.