Yerba Mate cieszy się rosnącą popularnością. Nie ma się temu co dziwić, gdyż posiada ona sporo właściwości prozdrowotnych. Napar z Yerby słynie również z interesujących walorów smakowych. Aby móc jednak cieszyć się pełnią smaku oraz właściwości Yerby, należy starannie przygotować napar. W tym celu warto wyposażyć się w specjalne naczynia.
Czym jest matero (tykwa)?
Miłośnicy Yerba Mate twierdzą zgodnie, że do przygotowania aromatycznego naparu niezbędne jest naczynie zwane matero. Naczynie to powstaje z owocu tykwy, która jest jednym z rodzajów drzew tropikalnych. Z tego też względu matero określana jest często jako tykwa. Naczynia do Yerba Mate posiadają rozmaity wygląd. Niektóre z nich są barwione, a inne posiadają naturalny kolor. Nie brakuje i takich, które zdobione są metalowymi elementami o oryginalnych kształtach. Z tego też względu matery mogą być wspaniałym pomysłem na prezent.
Wyróżnia się dwa podstawowe typy mater: Typu argentyńskiego oraz typu brazylijskiego. Ta pierwsza wykonana jest z dolnej części owocu tykwy, a druga z górnej części tego owocu. Jeżeli poszukujemy matery, która bardzo długo utrzymuje wysoką temperaturę, lepszym wyborem będzie zakup matery typu brazylijskiego. Jeśli nie, śmiało możemy zdecydować się na zakup tykwy typu argentyńskiego. Dzięki przygotowaniu naparu w materze, będziemy mogli cieszyć się pełnią jego walorów smakowych oraz pięknym zapachem. Aby tak jednak było, musimy korzystać z matery w sposób zgodny z przeznaczeniem tego naczynia. Ważne jest również odpowiednie przygotowanie naczynia do użytku oraz jego konserwacja. W przeciwnym razie nie będziemy mogli cieszyć się pełnią walorów matery.
Jak korzystać z tykwy?
Korzystanie z matery nie jest trudne, dlatego poradzi sobie z tym każdy, nawet początkujący amator Yerba Mate. Znajdziemy je w wielu sklepach, zarówno stacjonarnych jak i internetowych. Najlepiej dokonywać zakupu w sklepach, które posiadają bogaty asortyment naczynek do Yerba Mate. Warto przejrzeć oferty przynajmniej kilku sklepów zanim zdecydujemy się dokonać zakupu. Przeważnie matero posiada pojemność około 250 ml, choć zdarzają się i naczynia o większej pojemności. Przed pierwszym użyciem matero musi zostać poddana procesowi dokładnego oczyszczania, który określany jest mianem curado. Proces ten należy wykonać minimum dwukrotnie. W niektórych przypadkach zaleca się jego powtórzenie po raz trzeci.
Na samym początku poleca się przepłukanie tykwy letnią wodą. Następnie należy napełnić tykwę suszem Yerba Mate do wysokości około 2/3 naczynia. Susz należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Kolejnym krokiem jest odstawienie naczynia na minimum 12 godzin. Podczas pierwszego curado, warto wydłużyć ten czas do około 24 godzin. Po tym czasie możemy śmiało opróżnić naczynie i przepłukać je po raz kolejny chłodną wodą. Ostatnim krokiem jest wydrążenie ze wnętrza naczynia resztek miąższu pochodzących z owocu tykwy. Następnie wystarczy pozostawić naczynie do osuszenia. Jak zostało wspomniane powyżej, proces curado należy powtórzyć. W tak oczyszczonym naczyniu można już podawać Yerba Mate.
Koneserzy naparu twierdzą, że każdy kolejno przygotowany napój charakteryzuje się głębszym smakiem. Aby uniknąć gnicia we wnętrzu matery, należy regularnie i starannie ją osuszać. Warto również robić przerwy w korzystaniu z tykwy. Pozostawienie jej na dwa dni do wyschnięcia pozwoli uniknąć gnicia. Nie martwmy się, jeżeli zobaczymy, że na ściankach tykwy widoczne są małe kropelki wody. Efekt ten wynika z porowatej struktury naczynia. Po kilku użyciach tykwa na szczęście przestaje się “pocić”.