Czerwona herbata produkowana jest przede wszystkim w Tajwanie i w południowo-wschodnich Chinach. Liście czerwonej herbaty po dokładnym suszeniu poddawane są bardzo krótkiemu procesowi fermentacji, dzięki któremu wydobywany jest niesamowity smak i doskonały aromat. Czerwona herbata w swoim składzie zawiera bardzo wiele flawonoidów, polifenoli i witamin, dlatego też może pochwalić się wieloma właściwościami zdrowotnymi.
Właściwości i zastosowanie czerwonej herbaty
Czerwona herbata wspomaga procesy trawienne i znacząco przyśpiesza przemianę materii, dlatego też jest to najlepszy wybór dla tych osób, które chcą poprawić swoją sylwetkę. Dzięki czerwonej herbacie można również oczyścić swój organizm i obniżyć cholesterol. Systematyczne picie czerwonej herbaty wzmacnia organizm i wspomaga pracę wątroby.
Czerwoną herbatę należy parzyć w temperaturze 90-95°C, od 3 do 5 minut. Warto wspomnieć, że parzenie czerwonej herbaty można powtórzyć 2-3 krotnie, ponieważ za każdym razem oddaje ona zupełnie inne substancje.